Тази страхотна, лесна, вкусна и навяваща ни спомени от детството рецепта е вдъхновена и сътворена от един прекрасен сайт – Cooks-and-bakes.com.

Какво ще направим ние – още тази вечер ще си накупим продуктите и ще си направим поничките, които ще хапнем утре на закуска. Не повече от две на брой с малко сладко или мед (след сутрешната тренировка ще си позволим малко изкушение; човек не може постоянно да внимава с вкусотиите, пък!)

Рецептата наистина е лесна и сме сигурни, че ще ни отведе години назад във времето, когато добрите ни баби предпочитаха да ни забъркват домашни ПЕЧЕНИ понички, вместо да ядем пържени и с неустановен състав от популярните вериги за бързо хранене.

И така, ето я и рецептата:

За 12 понички ще са ви нужни:

140 гр захар
200 гр брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
100 мл кисело мляко
2 големи яйца (предварително разбити)
1 пакетче ванилия
120 мл олио и малко за намазване на формата за мъфините
пудра захар за поръсване

NB! За по-лесно поничките ще се пекат във форма за мъфини

Загрейте фурната на 190С с вентилатор.

Намазнете силиконовата си форма за мъфини (ако имате тефлонова тавичка за мъфити също я намазнете леко).

Смесете сухите съставки - захар, брашно, сода бикарбонат и ванилия.

В отделна купа разбийте яйцата и киселото мляко. Добавете към яйчената смес олиото. След това цялата смес я пресипете към сухите съставки. Разбъркайте тестото с лъжица.

Изсипете сместа в гнездата и печете около 20-25 минути до зачервяване.

Оставете ги да се охладят за 5 минути. Извадете ги от формата и ги поръсете обилно с пудра захар.

Изберете си гарнитура към поничките - сладко, мед, шоколад...