Автор
Woman.bg

Какво говори Facebook профилът за личността ви?

Ново изследване на учени от Университета на Пенсилвания, публикувано миналата седмица в PLOS ONE, проучва езика, използван в 75 хил. профила във Facebook.

То открива множество разлики по отношение на възрастта, пола и определени черти на характера. По този начин екипът, ръководен от компютърния и информационен учен Х. Андрю Шварц направи различни предположения за профила на всеки потребител.

Изследователите откриват, че могат да „предскажат“ пола на човека с 92 процента точност. Дори възрастта не представлява проблем – в повече от половината пъти те я познават с плюс-минус 3 години точност.

Засега това е най-голямото проучване от този тип. Всеки един от участниците в него е попълнил кратък въпросник, в който е трябвало да се самооцени по пет основни личностни характеристики – невротизъм, екстровертност, готовност за експерименти, лесно съгласяване и чувствителност от отхвърляне.

Впоследствие изследователите преглеждат ъпдейтите в профилите на потребителите, за да открият език, който пасва на оценките, поставени от хората. По този начин те се натъкват на определени характерни думи.

Някои от откритията съвпадат с предишни психологически проучвания. Така например екстровертите са по-склонни да използват думата „парти“ от интровертите, а невротичните хора по-често пишат думата „депресиран/а“.

Други открития обаче са по-необичайни. Интровертите например говорят по-често за японска медия, като аниме или манга, а хората, които са по-малко невротични, споменават социални събития като ваканция, църква и спорт по-често.

Изследователите се надяват, че техните открития ще внесат повече светлина върху това кои типове поведения разграничават отделните хора.

Източник: obekti.bg