Автор
Woman.bg

Подкрепя ли Facebook насилието срещу жените? (18+)

Социалната мрежа Facebook си навлече гнева на доста жени, след като групата #FBRape сигнализира за нередности в политиката на гиганта.

Според активистите за правата на жените, Facebook отказва да цензурира обидни снимки, слогани и дори цели страници, които прокламират насилие срещу жените.

Ето и няколко примера:

Четете още: Кога най-често публикуваме във Facebook?

Повечето от неизтритите снимки са наистина потресаващи. От Facebook цитират като причини да не изтрият обидното съдържание „свободата на словото“ и политиката си да оставят забавни картинки да циркулират в социалната им мрежа.

Скандалът придобива доста големи размери, след като рекламодатели като Dove, American Express и Sky заявиха, че ще спрат рекламните си кампании, докато Facebook не разреши проблема.

Ето какво споделя Лаура, инициаторката за създаването на групата #FBRape: „Всеки ден общувам с жени, чиито животи са били директно засегнати от сексизъм, омраза и сексуално насилие. Затова и тези снимки и Facebook страници ме засягат толкова силно. И когато получа имейл от тийнейджърка, която е била изнасилена, но няма да съобщи затова в полицията, защото смята, че тя самата е виновна или мисли, че няма да бъде взета насериозно, не мога да не си помисля, че Facebook трябва да поеме отговорност и да се изправи срещу страниците, които прокламират изнасилвания и домашно насилие.“



Какво мислите вие за присъствието на подобно съдържание във Facebook и попадали ли сте на такива страници на български?