Тихо, красиво, свещено и зареждащо местенце, скътано в близост до град Габрово, на което можете да заведете цялото семейство, приятелска компания или любимия си човек.

Манастирът носи името Габровски Соколски манастир „Успение Богородично“ и се намира в местността на Соколова пещера. Ако сравнително топлото време се задържи, можете да стигнете до манастира и пеша (за по-малко от 2 часа), поемайки по специално прокарани пътеки от Етъра.

Четете още: Църкви и манастири, в които се сбъдват желания

Соколският манастир е основан през 1833 г. от Архимандрит Йосиф. Той пристига в родния си край от Троянския манастир придружен от йеромонах Агапий. На каменната тераса пред близката пещера те построили малка дървена църква, а през 1834 година я съборили и на същото място, със средства и помощ на селяните от близките села Етъра и Нова махала, изградили днешния храм.

Четете още: Внушителната крепост Баба Вида

От основаването си до 1959 година манастирът е бил мъжки и в него са служили над 100 монаси. Днес, в северната част на манастира създаденият от монахините параклис „Свето Благовещение“ предлага експонати като запазения иконостас и иконите „Иисус Христос“ и „Света Богородица с Младенеца“, рисувани от Захари Зограф.

Четете още: Българските замъци

Към манастира е изграден музей, където е изложена експозиция с реликви от борбата за освобождение.