Най-актуалната тема напоследък е здравословният начин на живот. В тотална мода се превърнаха магазините за хранителни добавки и био продукти.

Всеки който е влизал повече от 20 пъти във фитнеса е готов да дава съвети как да се храним и какво да пием. Професията „фитнес инструктор” (персонален треньор) е най-бързо развиваща се по отношение на числеността. Нещата относно качеството съвсем не са еднозначни. Всеки ден никнат сайтове, блогове и статии, които ни обясняват кое е най-правилно.

Започваме поредица, в която ще опитаме по разбираем начин да кажем основните неща по темата за хранителните добавки. Обещаваме да Ви представим различни мнения и гледни точки по темата, включително на утвърдени специалисти.

Но за начало да видим как базисно стоят нещата.

Да пием ли хранителни добавки?

Тук отговорът е еднозначен – Да. Но трябва да се знае, че говорим за хранителни добавки не само за спортисти, активно трениращи или просто желаещи да отслабнат. Хранителни добавки трябва да приема всеки , дори това да са просто витамини.

Името им говори какво всъщност е това – добавка от незаменими вещества, които не можем да набавим в достатъчно количество и концентрация чрез храната.

Изключително важно е да се знае обаче, че те в никакъв случай не могат да заместят добре балансираното меню от твърда храна. Те са третият елемент, след хранителния режим и спорта, задължителни в тази комбинация за поддържане на здраво и красиво тяло.

Делят се на няколко основни групи, които сега ще представим обобщено, а в следващи материали ще разгледаме детайлно.

Основни групи:

Протеини
Аминокиселини и пептиди
Витамини и минерали
Продукти за отслабване
Креатинови продукти
Продукти за стави и сухожилия
Напомпващи продукти
Въглехидрати
Хормоно стимулиращи продукти
Продукти за енергия и издръжливост


Всичко за протеините очаквайте в следващия материал.