Хлябът се получава със силен аромат на цвекло – дъх на цвекло с вкус на хляб. Можете да добавите в тестото подправки по ваш избор.

Необхоими продукти:

За подквасването:

* 15 гр. зряла пшеничена закваска;
* 100 гр. пшеничено брашно;
* 100 гр. вода със стайна температура.

За тестото:

* 500 гр. брашно;
* 10 гр. сол;
* 215 гр. смес за подквасване;
* 50 гр. вода;
* 1 чаена лъжичка мед;
* 350 гр. цвекло;
* 1 л. вода (за сваряване на цвеклото).

Начин на приготвяне:

Първо трябва да се направи закваската. Разредете я с вода и влейте сместа в брашното. Разбъркайте до постигане на еднородна смес и оставете закваската да втаса на стайна температура. Може да стои 5 часа при температура 26-28 градуса или до 10 часа при температура 22 градуса. Във всички случаи, ако оставите сместа на стайна температура за една нощ, ще втаса.

Четете още: 5 прекрасни закуски за любимия

А сега тестото. Сварете цвеклото в несолена вода, отцедете го и го охладете. Направете го на пюре. Смесете закваската с 50 гр. вода, добавете нея и готовото пюре в брашното, разбъркайте и оставете тестото за 25-40 минути, покрито с домакинско фолио.

После прехвърлете тестото в по-голяма купа, покрийте го пак с фолио и го оставете да втаса за 3 часа при температура 28-30 градуса. На всеки кръгъл час разтягайте тестото и го прегъвайте.

Втасалото тесто се оформя като кръгъл или овален хляб. Поръсете го с брашно и го поставете в купа, в която сте постлали платнена кърпа. Оставете хляба да бухне още за 1.5-2 часа при температура 26-28 градуса. Готов е за печене, когато обемът му се увеличи минимум два пъти. Печете го 45 минути – първите 15 минути в загрята до 240°C фурна, после намалете до 200°C и печете още 30 минути. Охладете хляба върху решетка или кошница.

Четете още: Палачинки от картофи