Цвеклото е зеленчук, който българската кухня пренебрегва. При това незаслужено. То е предизвикателно не само заради осоления си, специфичен вкус, но особено заради многото ползи за здравето.

Предлагаме ви една рецепта за традиционна за еврейската кухня салата с червено цвекло.

Необходими продукти:

• 1 средно голяма глава цвекло
• 4-5 с.л зехтин
• 1 с.л. ябълков оцет
• сол и черен пипер на вкус

За чесновия сос:

• 3-4 скиридки чесън
• 2-3 филии вчерашен хляб, без коричките
• 6-7 с.л зехтин
• сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Цвеклото се измива добре, като се внимава да не се нарани. Увива се добре в алуминиево фолио, като преди това се посолява, поръсва се с черен пипер и малко зехтин. Пече около час на умерена (до 200 градуса) фурна - докато омекне.

Изважда се и се оставя да изстине, след което внимателно се обелва с ръка. Нарязва се на тънки филийки или кубчета, посолява се, поръсва се с черен пипер, оцет и зехтин. Сервира се залято с чесновия сос.

На чесновия сос:

Хлябът се кисне за малко във вода, след което се изстисква с ръка. Чесънът се обелва и заедно с хляба, малко сол и черен пипер се пасира, като постепенно се добавят 1-2 лъжици зехтин.

Ако пък не ви се занимава толкова дълго, просто настържете на едро суровото цвекло и 2 моркова и поръсете с малко сол, зехтин и оцет или лимонов сок по избор, съветват от zdrava.bg