Наред с всепризнатите туристически грандове, в Европа има много незабелязани, тихи, уютни и чаровни местенца, които могат да пленят всеки странник и да останат в сърцето му.

Четете още: Хороскоп на пътешествията за годината на Коня

Чески Крумлов, Чехия

Това градче в Южнобохемския край на Чехия е разположено на река Вълтава.

Четете още: Едни от най-странните сгради по света (I част)

Цялото е като приказен декор, най-вече заради смесицата от сгради в средновековен, ренесансов и бароков стил, а също и в стил рококо. Кварталът на Старият град е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Четете още: В коя страна да търсите любовта според зодията си

Албарасин, Испания

Само два часа път с кола от Валенсия или 30 минути с влак от Теруел, ще ви отведат в най-прелестното испанско градче.

Веднъж опознаете ли го, трудно ще го забравите. Там времето е застинало в Средновековието, но докато се прехласвате по крепостните стени, които опасват това място, не пропускайте да обърнете внимание на друга местна забележителност - хлопките на вратите. Всички те са от ковано желязо, и никоя не се повтаря по вид и форма.

Ротенберг, Германия

Напомня ли ви нещо този приказен пейзаж? Уолт Дисни използва Ротенберг като първообраз при създаването на анимацията "Пинокио".

Ароза, Швейцария

Този сравнително неголям град в Швейцарските Алпи е любимо място за отдих на членове на британското кралско семейство. Щом е достатъчно добър за тях, най-вероятно ще допадне и на туристите.