Автор
Woman.bg

Елена Петрова и Иван Радоев влюбени до лудост

Елена Петрова и Иван Радоев се влюбват до полуда, женят се и се разделят по трагичен начин. Но само на сцената.

След като вече изигра Мина Тодорова в "В полите на Витоша", сега Елена Петрова ще влезе в ролята на другата голяма любов на поета Пейо Яворов - Лора Каравелова. В самия Яворов ще се превъплъти Иван Радоев от "Комиците".

От 12 януари двамата репетират в "Сълза и смях" за новата постановка на Бойко Илиев, чиято премиера ще е в началото на април. Кръстена е на любимото стихотворение на Илиев "Часът на синята мъгла", с което преди години бил приет във ВИТИЗ. "Моята любов към Яворов и творчеството му е стара. Два пъти съм поставял "Нирвана", два пъти "В полите на Витоша". Смятам, че историята, която се опитваме да разкажем чрез тази постановка - за любовта му към момичето Мина и жената Лора, за борбите, които той провежда през живота си, за света, в който живее и твори, звучи доста близка и днес", казва режисьорът.

Картичка от Лора Каравелова към Яворов

Той написал постановката по писмата на Мина, Лора и Яворов на един дъх преди повече от година, като, разбира се, вложил нещо и от себе си. Решил да я постави сега, защото тази година се навършва точно един век от смъртта на поета. "През 1914 г. Яворов прави втори, за съжаление, успешен опит за самоубийство и слага край на живота си малко след като Лора вече го е направила едва на 26 г. Той не могъл да понесе мисълта, че някои смятат, че той я е убил", припомня Бойко Илиев. Действието в постановката ще се развива именно в деня преди самоубийството на Лора.

Лора и Яворов

Представлението е копродукция между разградския драматичен театър "Антон Страшимиров" и "Сълза и смях". "Благодарим и на Неделчо Стойчев, неговия директор", каза още Бойко Илиев. Сценограф и хореограф е Нина Пашова.

Източник: 24chasa.bg