„Ромео и Жулиета ” на Шекспир е неистов вик против враждата, ненавистта и насилието.

Ромео и Жулиета се обичат, да. Тяхната любов ни е близка, разбираема, но в нея има още нещо освен огъня, освен полета на чувствата, освен екстаза на взаимността.

Нещо свещено, неподвластно на спокойното отражение в душите ни, нещо, което е близко до Христовото разпятие и страдание.

Тяхната любов не е просто любов, а някаква съзнателна светла, магнетична лудост. Дарба божия!

Мисля, че любовта наистина е дарба, талант! И не всекиму е дадено да обича. По-точно да може да обича. Ромео и Жулиета се откриват в осъзнато съпричастие за любов, живот, единомислие... Въпреки всичко.

Въпреки законите, непоклатимостта и враждата в кръвта на родовете им. За вселенска хармония се сливат един с друг. За добрина и светлина. За обич.

Но как да се справиш с един свят, с една система, в които единствено важното е навикът да преуспяваш, да притежаваш, да мразиш и унищожаваш различните от теб.

Капулети и Монтеки са разделили, разцепили, разкъсали Верона, делят я и желаят взаимното си унищожение. „Само ние!” - крещят и едните, и другите.

Николай Ламбрев – Михайловски /режисьор/



„... в облаци е идващият ден,

защото досега светът не знай

любов по-чиста и съдба по-клета

от тези на Ромео и Жулиета!”
/Шекспир/

Участват:

Радина КЪРДЖИЛОВА, Явор БАХАРОВ, Георги КЪРКЕЛАНОВ, Веселин АНЧЕВ, Ангел ГЕНОВ, Милен МИЛАНОВ, Антоанета ДОБРЕВА – НЕТИ, Гергана ДАНДАНОВА, Илия ДОБРЕВ, Мирослав КОСЕВ, Стойко ПЕЕВ, Тигран ТОРОСЯН, Йордан АЛЕКСИЕВ, Албена КОЛЕВА (гост), Екатерина СТОЯНОВА


Премиера – 21, 22, 23 март 2013 г. от 19.00 часа