Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък Изток сред всички групи население. Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни.

На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски, обаче, терминът „хумус би тахина“ означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.

В различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.

Нужни са ви: 1 купа сварен нахут, тахан, олио, чесън, сол и сок от 1/2 лимон;

Поставяме в блендер сварения нахут. Покриваме нахута с 3-4 лъжици тахан. Добавяме 1/4 сл.сол, 1 чл.счукан чесън или чеснова паста. Обилно поливаме всичко с олио и започваме блендирането. Постепенно добавяме още олио, докато нахутът стане на каша. Добавяме сока от изстискания лимон и блендираме още. Ако хумусът е много сух добавяме малко вода.

Четете още: Хумус от тиквички