Обичате ли да пиете лекарства? Ние – не. Плашим се от страничните ефекти и от евентуално ниското качество на продаваните препарати.

Но пък природните алтернативи са безопасни.

Запознайте се с най-популярните естествени заместители на хапчетата.

Разбира се при сериозни здравословни проблеми само лекар може да ви помогне. Но при леки неразположения като главоболие, кашлица, настинка, безсъние и др., не бързайте да тичате към аптеката да се запасите с химикали.

Чай от джинджифил



Джинджифилът има противовирусно и противовъзпалително действие и може да се пребори с няколко симптома едновременно – например болки в гърлото, стомашни болки, главоболие. За целта трябва само да си направите чай от него. Нарежете корен от джинджифил на тънки резени, залейте ги с вода и ги варете 5-10 минути. Колкото по-дълго ги варите, толкова по-силна ще е напитката. За болки в гърлото пийте чая с мед, така ще има още по-силен ефект и по-приятен вкус.

Кокосово масло



Повечето жени знаят каква полза за красотата може да има кокосовото масло. Но овлажняващите свойства на този продукт могат да се използват и при хрема. Ако си секнете носа на всеки две минути и усещате лигавиците сухи и болезнени, намажете носа си с кокосово масло. То ще успокои и овлажни болните тъкани, а ароматът му има релаксиращо действие.

Изплакване с куркума



Много хора си плакнат гърлото и носа със солена вода или сода, за да намалят болката и отоците. Но ако към сместа добавите и куркума, ще получите наистина силно и ефективно средство. Куркумата е подправка, която присъства в почти всяка кухня. А при това е отлично противовъзпалително средство, придаващо на водата за плакнене и гаргара приятен цвят и аромат.

Сол



В момента на пазара има много спрейове и капки за прочистване на носа при хрема. Но винаги има риск тези препарати да предизвикват привикване, а и съставът им не е напълно натурален. Прочистете носа си със солена вода. Можете да си я сипете в малък спрей-флакон и да си я носите със себе си, овлажнявайки лигавиците на носа веднъж на всеки 2 часа. Естествено и просто решение!