Автор
Woman.bg

Дали използвате подходящ слънцезащитен крем? - I част

Изборът на подходящ за кожата и нуждите ѝ слънцезащитен продукт не винаги е толкова лесно!

Има два вида кремове – физичен и химичен. Химичните съдържат ароматни съединения, които намаляват или предотвратяват вредата от слънчевите лъчи, докато физическите просто отразяват или разсейват светлината.

Независимо какъв тип кожа имате, винаги избирайте богат защитен продукт (както срещу UVA, така е срещу UVB лъчи). След това съобразете кой фактор защита е подходящ за вас.

И така, ето няколко съвета по въпроса:

Защита за чувствителна кожа

Ако имате чувствителна кожа, трябва да избягвате съставки в продукта си като oxybenzone и PABA. Използвайте физически слънцезащитни кремове – те отлично предпазват от вредните слънчеви лъчи, много рядко предизвикват алергии, повечето от тях не се разтварят във водата и са незаменими за хора с албинизъм и витилиго. Лошата им страна е, че могат да предизвикат акне заради запушване на порите.

Защита за суха кожа

Логично е да се насочвате към лосиони с висока степен на хидратация, обаче, ако продуктът съдържа хидратиращи съставки като силикони, масла и ланолин, трябва да добавите към грижата за кожата и още един овлажняващ продукт, който да нанасяте преди слънцезащитата. Сухата кожа изгаря лесно, затова избирайте по-високи защитни фактори – дори и да сте по-мургави!

Защита за акнеична кожа

Когато си имате взимане даване с пъпки и акне, тогава изборът на слънцезащитен продукт се усложнява. Консервантите и ароматите в състава му трябва да се избягват (което само по себе си е трудоемка задача), а също така и съставки като oxybenzone и PABA. Потърсете продукти, съдържащи ecamsule и salicylates. Винаги избягвайте продукти с алкохол в състава.

Защита за розацея

Ако страдате от разоцея, най-добре търсете смесени продукти – такива, които използват физически и химични защити (химичните кремове издържат по-дълго, могат да се съдържат в лосиони и гелове и като цяло не оставят петна). Търсете продукти без парабени, но които съдържат антиоксиданти (като екстракт от зелен чай).

Защита от вода

Имайте предвид, че продукти, които издържат и когато плувате, действат само 40 минути след нанасяне. Но има и такива, които са с двойна “водна” защита, които удвояват споменатото време. Така или иначе, не съществуват продукти, които да си останат непокътната при досег с вода. Решението е – мажете се достатъчно често.

Очаквайте продължение.