Автор
Woman.bg

Кой защитен фактор ще ни предпази от слънцето?

Лекари предупредиха, че козметичните продукти със слънцезащитен фактор 15 не предпазват достатъчно кожата, съобщава Daily Mail, цитиран от inews.bg

По думите на д-р Айк Айхиначо, редактор на "Drug and Therapeutics Bulletin”, ако хората искат да предотвратят слънчевото изгаряне и риска от рак на кожата, трябва да използват слънцезащитни продукти с фактор 30.

През януари британският Национален институт за здраве и клинични постижения публикува насоки за това как хората трябва да използват широк спектър от слънцезащитни продукти с минимален фактор 15.

Оказва се обаче, че това ниво е твърде ниско и съветите не са съобразени с това как хората действително използват кремовете за слънце.

Фактор 15 предлага целодневна защита, само ако продуктът се нанася обилно. Въпросът е там, че хората, които използват слънцезащитни продукти, слагат много по-малко количество от необходимото и реалната защита, която получават е наполовина, в сравнение с най-добрата възможна.

Според д-р Айхиначо това, че слънцезащитните продукти се стичат по кожата, означава, че те трябва да бъдат нанасяни повторно и то много често.

Покриването на цялото тяло на възрастен човек с необходимия и достатъчно дебел слой изисква около 35 ml слънцезащитен продукт.

Ползването на продукта на всеки два часа според Националния институт за здраве и клинични постижения предполага изразходването на една опаковка слънцезащитен продукт от 200 ml само за 2-3 дни.