Автор
Woman.bg

Бременна сте? Ето какво съветват диетолозите

Начинът на хранене по време на бременността осигурява растежа и правилното развитие на бебето. Специалисти от екипа на Mustela дават основни съвети за храненето по време на най-вълнуващите и отговорни 9 месеца в живота на една жена.

Хранете се по 3 пъти на ден, включително богата закуска и лека вечеря

Най-важното при хранене, независимо в коя част от деня, е да го правите седнали и в спокойна обстановка, а не да бързате. Възползвайте се от удоволствието, което този акт дава, насладете му се. Яжте достатъчно – ако непрекъснато сте гладни, това вероятно означава, че не сте изяли количеството храна, необходимо да покрие нуждите на вас и вашето бебе. Или пък не хапвате достатъчно питателна и богата на полезни вещества храна? Съблюдавайте какво слагате в чинията си.

Планирайте междинно хранене през деня

Между храненията хапвайте пресни плодове, зеленчуци и ядки. А защо не и кисело мляко?

Избягвайте вафли, шоколади и пастички

Когато сте гладни, се опитайте да не посягате към бързи десертчета, пълни със захар, шоколад и още няколко съставки за разкош и издържливост.

Не дръжте в шкафовете на кухнята изкушения, които макар и вкусни, не са никак полезни и не даряват нито вас, нито детето ви с нещо полезно. Затова пък винаги разполагайте с вода, ядки и плодове.

Разнообразявайте менюто си

Разнообразието е ключ към набавянето на всевъзможни полезни и необходими за развитието на бебето вещества. Добре е да знаете, че фолиева киселина има в спанака, морковите, доматите, яйцата, хляба, сиренето и пр. Калций приемайте със сусам и млечни продукти. Витамин D се съдържа в по-мазните риба (сьомга, риба тон). Желязото се крие във варивата, бобовите растения, месото и др. Йод има в морските дарове. Дайте предимство на определени храни – зеленчуци и плодове!

Пазете се от листериоза

Бактерията листерия е широко разпространена в околната среда. Тя може да бъде открита в храни, както от растителен, така и от животински произход. Ето защо трябва да бъдат избягвани меки сирена (Бри, Камембер, Мюнстер), особено ако не са пастьоризирани. Някои месни произведения като пастети, гъши дроб и др. Също избягвайте сурови или редки меса, сурови миди, сурова риба (да, това определено включва суши), пушена риба.

Пазете се и от токсоплазмоза

Токсоплазмозата се причинява от паразит, който живее в почвата, откъдето попада в растенията. Открива се и в месото. Препоръчително е да се направи кръвен тест в началото на бременността. В случай, че не сте имунизирани срещу токсоплазмоза – не яжте сурово, както и недопечено или недосварено месо; използвайте пушено или мариновано месо; измивайте плодовете и зеленчуците изключително внимателно.

А сега нека ви подарим освен информация за здравословното хранене, така и възможност да спечелите едногодишен абонамент за продуктите на Mustela. Достатъчно е да отговорите на въпросите в играта "Мама знае най-добре!", за да участвате в томболата. Успех на всички!