Ако сте решили, че е време да разширите семейството си с още един член, ревизирайте начина си на хранене преди да започнете с опитите.

Това е важна крачка, която всяка бъдеща майка трябва да направи, за да посрещне в тялото си малкото същество по най-добрия възможен начин.

Предлагаме ви няколко простички, но основни препоръки за хранене, изготвени от "Национален център по опазване на общественото здраве" към Министерство на здравеопазването.

Планирайте менюто си поне за няколко дни. Така ще си осигурите разнообразна храна и ще си спестите някое евентуално прегрешение, породено от умора, глад или чист мързел.



Всяко дневно меню трябва да включва зърнени храни или картофи. Предпочитайте пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спагети от пълнозърнесто брашно, овесени ядки и др.

Всякo хранене трябва да съдържа плодове и/или зеленчуци – предимно пресни. Препоръчва се приемането на повече от 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден.

Дневното меню трябва да включва мляко и млечни продукти с не твърде високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на сол. Яжте по-често кисело мляко.

Всяко дневно меню трябва да съдържа представители от групата на храните, богати на белтъци. Яжте немазни меса! Включвайте в леща или боб, консумирайте риба поне един-два пъти седмично.

Ограничете количеството на добавените мазнини при приготвяне на ястията, предпочитайте растителни масла пред животински мазнини, избягвайте пържени храни.

Избягвайте и ограничете количеството на захарта, бонбоните и сладкарските продукти в менюто си. Заменете ги с пресни плодове.