Автор
Ева Григорова

Състоянието на крал Чарлз се влошава, преразглеждат плановете за неговото погребение

Здравето на крал Чарлз III се превръща във все по-тревожна тема във Великобритания, тъй като той продължава да се бори с неразкрит вид рак. „Говорейки с приятели на краля през последните седмици за здравето му, най-често срещаният отговор е … „Не е добре“, съобщи Том Сайкс от Daily Beast в четвъртък.

Приятел на монарха твърди, че Чарлз „е решен да го победи“, добавяйки: „Всички остават оптимисти, но той наистина е много зле. Повече, отколкото се допуска.“

Кралският писар Тина Браун също намекна за здравословните проблеми на монарха, като наскоро написа, че ракът на Чарлз е поставил принц Уилям и Кейт Мидълтън „в плашеща близост до възкачването на трона, точно когато са се надявали за период от години, в който да отгледат децата си от далеч от светлината на прожекторите." „Казаха ми, че перспективата за това им причинява силно безпокойство.“ - допълни тя.

Сайкс съобщи също, че плановете за погребението на краля - с кодово име "Операция Менайски мост" - в момента се преразглеждат. Отделен документ, който посочва какво е минало добре на погребението на кралица Елизабет през септември 2022 г. и какво може да се направи по-добре следващия път, когато монарх умре, също се преразглежда, според Daily Beast.

Един бивш служител обаче призна, че здравословните проблеми на Чарлз са придали на плановете му различен оттенък и неотложност. „Плановете са почистени от праха и активно се актуализират“, обясни бившият служител.

Бъкингамският дворец обяви през февруари, че след операция за доброкачествено уголемяване на простатата е установено, че кралят има рак. В изявление се отбелязва, че 75-годишният Чарлз ще бъде подложен на „редовно лечение“ и е бил „посъветван от лекари да отложи публичните си задължения“.

Междувременно принц Уилям продължава своята и на Кейт Мидълтън работа във връзка с психичното здраве, въпреки че в момента принцесата се бори с рак. Той пътува сам до Уест Мидландс в Англия, за да види гимназията на църквата Св. Михаил в Англия в Сандуел, след като получи покана чрез социалните медии.

През 2023 г. 12-годишният Фреди Хадли написа писмо до семейство Уелс, което беше споделено в X за Световния ден на психичното здраве. По това време двойката не успя да посети училището на Хедли, но бъдещият крал не забрави за молбата. „Добър ден, Фреди, толкова съжалявам, Катрин и аз не можем да бъдем с теб и останалите ученици в St Michael’s днес“, написа Уилям в отговор на Хадли. „Справянето с предизвикателствата на психичното здраве и стигмите е толкова важно, моля, продължете тази важна работа. W.“

Когато се срещна лично с Хадли, Уилям заяви: „Твоето писмо проработи“. Докато беше в гимназията St Michael's Church of England, бившият херцог на Кеймбридж научи за проекта Matrix, който събира момчета на възраст от 11 до 14 години на седмични срещи, за да обмислят идеи и проекти относно предизвикателствата на психичното здраве. рупата разказа на Уилям за тяхната кампания #AmIManlyEnough, която подтиква мъже и момчета да обсъждат своето емоционално благополучие.