Автор
Ева Григорова

За първи път: Крал Чарлз III се обърна за помощ към брат си Едуард, докато се бори с рак

Крал Чарлз III покани брат си принц Едуард и съпругата му херцогиня Софи да влязат като негови представители за първи път в Бъкингамския дворец.

Херцогът и херцогинята на Единбург замениха 75-годишния крал, докато той се подлага на лечение от рак и в момента се въздържа от изпълнението на публични си задължения.

Принц Едуард и Софи изглеждаха развълнувани, докато инспектираха войските, след като френски войници се присъединиха към британските на церемонията по смяна на караула в Бъкингамския дворец.

Специалната церемония, на която трябваше монархът да е домакин, отбеляза 120-ата годишнина от Entente Cordiale, 120-годишно споразумение между страни, обединени срещу германските амбиции в десетилетието преди Първата световна война.

По време на 15-минутната церемония кралската двойка инспектира войските заедно с френския посланик в Обединеното кралство Елен Дюшен.

Въпреки че кралят намали посещаването на събития като тези, докато се възстановява, по-рано този месец той развълнува своите доброжелатели, като се появи на църковна служба за Великденска неделя в замъка Уиндзор. Тълпи се събраха в очакване пред параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор в неделя, 31 март, за да споделят подкрепата си и да зърнат краля.

Той пристигна с кафявата си лимузина Bentley за службата и изглеждаше в добро настроение, докато се усмихваше и махаше на тълпите, преди да влезе в параклиса. Кралят стисна колкото се може повече ръце с кралските фенове и когато един от тях каза „оздравявай скоро“, той отговори: „Давам всичко от себе си“.

Принцесата Кейт Мидълтън и принц Уилям не присъстваха, тъй като Кейт направи крачка назад от публичните си изяви, тъй като също се подлага на лечение от рак.

Според съобщенията кралят вече е казал на сътрудниците си, че „очаква да отиде“ на пътуване до Австралия по-късно тази година и се очаква да пътува до Биркхол следващата седмица, съобщава The Sun. Планирано е и есенно посещение, на което както той, така и кралица Камила, ще посетят Нова Зеландия и Самоа през октомври като част от визита в Британската общност, която ще включва 21-часови полети над 20 000 мили.

Въпреки че официалната линия от Бъкингамския дворец е, че „нищо не е изключено“, източници казаха на британския The Sun, че кралят и неговите лекари са били оптимисти след появата му в неделя на Великден.

Междувременно кралят отваря вратите на шотландския замък Балморал, историческо имение, което служи като често място за почивка на кралското семейство. „За първи път, откакто замъкът беше завършен през 1855 г., получихме разрешение да ви заведем на частна обиколка с нашите опитни водачи,“ Уебсайтът на замъка Балморал гласи. „Те ще ви отведат на историческо пътешествие през няколко от красивите стаи в замъка Балморал.“ Обиколката с екскурзовод, която в момента е разпродадена, се предлага за $126 на човек, с възможност за доплащане на $189 за следобеден чай.