Автор
Теодор Муховски

Ако постоянно закъснявате, може да страдате от този проблем

Винаги закъснявате и ви е трудно да планирате деня си? Може би става въпрос за „слепота за времето“.

Терминът „слепота за времето“ описва постоянни трудности при управлението на времето и възприемането на това колко бързо минава то. Хората, които страдат от този проблем, са склонни често да закъсняват, трудно планират деня си и спазват крайните срокове и лесно затъват във второстепенни дейности, без да забелязват колко време е минало. Експертът по личностно израстване Елена Батурина ще ви разкаже какво е това и как да се преборите с него.

Слепота за времето: защо се появява и как се отразява на живота

Слепотата във времето често се свързва със СДВХ (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), тъй като много деца и възрастни със СДВХ изпитват затруднения да управляват времето си и имат чувството, че вътрешният им „часовник“ не функционира правилно. Това явление обаче може да не е придружено от други симптоми на СДВХ. Съществуват и други състояния, които могат да доведат до нарушено възприемане на времето, включително депресия и неврологични разстройства, причинени от травматични или нетравматични увреждания на мозъка.

Ако не се лекува, слепотата за времето може да има значително отрицателно въздействие върху междуличностните отношения, академичния и професионалния успех. За щастие съществуват стратегии, които могат да ви помогнат да управлявате времето по-ефективно и да осъзнаете по-добре как минава то.

Всички хора разполагат с вътрешен механизъм, който им позволява да измерват хода на времето. Малцина могат да изпълняват тази задача толкова перфектно, колкото истински часовник, но повечето са в състояние да определят с относителна точност колко време е минало или е необходимо за изпълнението на дадена задача. При хората, чиито вътрешни часовници постоянно се разминават, подценяването на изминалото време обикновено причинява най-много проблеми.

Слепотата за времето е свързана с изпълнителните функции на мозъка - уменията, които ни позволяват да планираме целите и да ги постигаме. Въпреки че причините за този феномен все още не са напълно изяснени, смята се, че за него допринасят различията в структурата и функциите.

Важно е да се отбележи, че времевата слепота все още не е диагностицируемо медицинско състояние: това е разговорно понятие, използвано за описание на постоянни трудности с разбирането и управлението на времето.

Признаците, които могат да показват слепота за времето, включват:

- хронично закъснение;

- пропускане на крайни срокове;

- постоянното отлагане;

- Склонност към неправилна преценка на времето, необходимо за изпълнение на дадена задача.

Хората с времева слепота може да са толкова погълнати от дадена дейност, че да не забелязват колко време е минало. Или пък редовно имат усещането, че времето им се „изплъзва“.

Как да се научим да усещаме времето и да спрем да закъсняваме

Има много малки конкретни стъпки, които можете да предприемете, за да направите протичането на времето по-осезаемо. Те включват:

- носене на часовник;

- задаване на напомняния и аларми през деня;

- включване на буферно време в графика си, за да се даде възможност за неизбежни пропуски.

Мария Силвестър се оплака от срещата с Тото
ЗВЕЗДИ
Автор Ива Петрова

Мария Силвестър се оплака от срещата с Тото

Автор Ива Петрова

Честото задаване на аларми - например една, когато трябва да започнете да се приготвяте, и една, когато трябва да излезете - ще ви помогне да се придържате към графика. Ако знаете, че трябва да се срещнете с приятел в 18:00 ч., настройте се за 17:45 ч., а не за 18:00 ч. - това ще ви помогне да започнете по-рано и ще ви даде така необходимата почивка.

Важно е също така да спрете да се увличате в дейности, които отнемат много време. Тук алармите могат да помогнат. Ако знаете, че сте склонни да се вманиачавате по определена дейност - рисуване, четене или видеоигри - настройте аларма за времето, когато искате да приключите. Това ще ви помогне да се наслаждавате на хобито си, без да нарушавате другите си ангажименти. Избягването на дейности, които отнемат много време, в дни, когато имате особено важни неща за вършене, също може да бъде полезна стратегия.

Мъжете избягват да говорят за тези 5 неща на първа среща
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Мъжете избягват да говорят за тези 5 неща на първа среща

Автор Теодор Муховски