Автор
Теодор Муховски

Безпрецедентна щедрост: държави, които ще ви платят, за да се преместите при тях

Преместването в друга държава изглежда като "Мисията невъзможна" за много хора. Бюрокрация с документи, покупка на имот, огромни разходи, социален живот от нулата, търсене на работа, езикова бариера - списъкът на неудобствата е дълъг. 

Но много държави отговарят на нуждите на чужденците, като създават изгодни програми за преселване. А някои дори предлагат впечатляващи суми за преместване. 

Защо се стига до такива мерки 

Има държави и градове, които по една или друга причина изпитват остра нужда от нови постоянни жители. И за да се увеличи населението, правителството подкрепя финансово новодошлите. Разказваме ви къде можете да бъдете посрещнати с отворени обятия. 

Понга, провинция Астурия, Испания 

Населението на това малко европейско селце е само 800 души, така че със сигурност ще бъдете посрещнати като местни жители. На младите семейства се изплащат 3 хил. долара за преместването и същата сума за всяко дете, родено след преместването. Но има едно условие: трябва да живеете в провинция Астурия поне пет години. 

Това обаче не е трудно, защото тя е невероятно красива и чиста. Вярно е, че е малко скучна. Властите предлагат благоприятни условия не без причина: по този начин искат да привлекат млади жители и да укрепят икономиката. 

Хармъни, Минесота, САЩ

Холивудската мечта е нещо прекрасно. Но не е лесно да се установиш в града на ангелите. Градчето Хармъни в щата Минесота е друго нещо. Населението там е само 1000 души и новодошлите са добре дошли. 

А възрастта, гражданството, местоработата и нивото на доходите нямат значение. Важното е да дойдете и да си построите къща, а за строежа ще ви бъдат възстановени от 5 до 12 хил. долара. 

Мишима, префектура Кагошима, Япония

Японското селище Мишима е разположено на три малки острова и в него живеят само около 400 души. Населението е в напреднала възраст и бързо намалява, затова властите предлагат на новите заселници месечна помощ от 760 долара за три години. 

Освен това веднага след преместването ще ви дадат пари (4,5 хил. долара), крава и допълнително ще платят пътните разходи (840 долара). Но не всеки ще може да живее на това място: там, разбира се, има много красива природа, но няма абсолютно нищо за правене. 

Община Локана и Боргомецавале, Италия

В малкия, но заможен град Локана например ще ви платят 9000 евро, за да се преместите: "В Локана ще бъдете приятно изненадани от здравословния начин на живот, чудесната храна и целогодишните фолклорни панаири. За новите жители ще предоставим субсидия от 9 000 евро за три години за преместване и раждане на дете. Ще дадем още 2 хил. евро на тези, които искат да започнат бизнес тук." 

А в общината със сложното име Боргомецавале условията са още по-интересни: можете да си купите изоставено планинско имение само за 1 евро! Но с едно условие: трябва да го ремонтирате в рамките на две години. А за всяко дете, родено след преместването, ще ви бъде платена по 1 000 евро. 

Остров Андикитира, Гърция 

Да живееш в снежнобяла къща, да плуваш в тюркоазено море, да се печеш на слънце и да се наслаждаваш на гръцката кухня - е, не е ли мечта? Офертата става още по-примамлива поради факта, че в продължение на три години ще получавате по 500 долара месечно. 

Кайтангата, Нова Зеландия 

Искате да получите къща като подарък? Преместете се в крайбрежния град на Нова Зеландия в окръг Отаго. Всички новодошли получават къща с парцел за 165 хил. долара. И всичко това напълно безплатно! 

Каква е уловката? 

"Защо там няма достатъчно хора?" - естествено ще попитате, като се сетите, че безплатно сирене има само в капана за мишки. И наистина има уловка. Както вече сте забелязали, в много от горепосочените места нещо не е наред: няма развлечения, няма обичайните градски удобства, няма работа и т.н. Поради тази причина младото население се премества в по-големи градове и държави. 

В резултат на това населението постепенно изчезва, защото в принудителните места остават предимно възрастни жители. Но ако мечтаете за премерен живот в екологично чиста среда, този вариант определено ще ви допадне.