Автор
Ева Григорова

Ето защо не можете да отслабнете и нямате енергия: Диетолог споделя 5 важни признака, че не ядете достатъчно пълноценно

Според диетолог често срещана и изненадваща грешка в начина на хранене може да доведе до забавяне на резултатите от тренировката и липсата на енергията. Британи Вернер, регистриран диетолог и директор в компанията за коучинг по хранене Working Against Gravity, споделя, че често вижда амбициозни, загрижени за здравето си хора, които не се хранят достатъчно. Това е особено разпространено сред жените, които може да имат по-голям натиск да изглеждат по определен начин или да поддържат определено тегло.

Твърде голямото намаляване на калориите може да причини повече вреда, отколкото полза. Ако тренирате редовно, от решаващо значение е да получавате достатъчно хранителни вещества, за да помогнете на тялото си да се справи. „Ако търсите резултати, не се страхувайте да си дадете достатъчно гориво, за да си позволите да разгърнете пълния си потенциал. Особено за жените. Заслужаваме това“, каза Вернер пред Business Insider.

Признаците, че не ядете достатъчно, включват проблеми със съня, промени в настроението и натрупване на умора. Ако забележите някои от тях, е добре да помислите за яденето на повече (особено по-богати на хранителни вещества храни).„Толкова голяма част от нашето общество е съсредоточено около диетата като ограничение“, каза тя. „Храненето може да означава да живееш по-добър живот, а не просто да изглеждаш по-добре в чифт панталони.“

Умората е ранен предупредителен знак, че не ядете достатъчно

Ако сте уморени през цялото време, тялото ви може да се опитва да ви каже, че има нужда от повече храна, според Вернер. „Едно от първите неща, които гледаме, е умората и ниската енергия.“, каза тя. Въпреки че ниската енергия може да бъде причинена от много фактори, усещането за отпадналост е добра причина да проверите диетата си и да увеличите малко калориите си, за да видите дали това помага.

Лошият сън може да е признак на лоша диета

Друг предупредителен знак, че вашата диета не работи за вас, са проблемите със съня. Ако сте гладни или недохранени, това може да затрудни заспиването или дълбокия сън, което от своя страна може да наруши апетита и енергията ви на следващия ден.Качеството на съня е едно от първите неща, които трябва да вземете предвид, ако диетата ви е твърде ограничителна, така че не се страхувайте да ядете малко повече, ако гладът ви държи будни през нощта, каза Вернер.

Постоянни наранявания или болка може също да означава, че ви липсват хранителни вещества

Ако мускулите ви болят в продължение на дни след тренировка, може да не давате на тялото си гориво, за да се възстанови правилно. Вернер казва, че получаването на достатъчно калории и особено правилният баланс на хранителни вещества е от съществено значение за изграждането и поддържането на мускулите. „По-голямата част от нас не ядат достатъчно протеини“, каза Вернер. Яденето на повече може да ви помогне да отслабнете, ако това е целта, тъй като получаването на достатъчно протеин може да ви помогне да изгаряте мазнини, вместо да губите мускули.

Лошото настроение може да сигнализира, че трябва да ядете повече

Да си гладен може да бъде ценен сигнал да преосмислите храненето си. Вернер казва, че много хора в крайна сметка не се хранят, защото следват диетичен план, често за отслабване, който не отчита техните уникални нужди. „Поради културата на диетите ние автоматично мислим за ограничаване и премахване на неща, но не това трябва да правим" - допълва тя.

Вместо да се придържате към стриктна диета, Вернер препоръчва да добавите един или два здравословни навика наведнъж, като яденето на допълнителна порция зеленчуци на всяко хранене или пиенето на повече вода. „След като те станат като часовников механизъм за вас, можете да започнете да добавяте още навици и да наслагвате върху тях“, каза тя.

Липсваща или нередовната менструация са сериозен признак на недостатъчно хранене

За жените един от основните признаци, че не ядете достатъчно, е загубата на редовния ви менструален цикъл. Загубата на цикъл е голям проблем сред жените спортисти, особено в спортове като бягане. Може да сигнализира за сериозни проблеми, потенциално водещи до ниска костна плътност (риск от счупвания) и дългосрочни проблеми с хормоните и плодовитостта. „Жените не трябва да пропускат цикъл, така че липсата му е голям проблем“, каза Вернер.