Автор
Теодор Муховски

10 неща в секса, които могат да бъдат опасни за жените след 45-годишна възраст

Сексуалната активност играе важна роля в живота на жените, но си струва да се помни, че нуждите на организма се променят с възрастта.

Психологът-сексолог Евгения Александрова ще разкрие няколко аспекта на сексуалната активност, които могат да бъдат опасни за жените след 45 години.

1. Неудобни позиции

Гъвкавостта и издръжливостта могат да намалеят с възрастта, което прави някои сексуални позиции по-податливи на нараняване. Използването на позиции, които причиняват дискомфорт или болка, може да доведе до нараняване или увреждане.

Ето защо е по-добре да се практикуват по-класическите варианти при избора на пози.

2. Липса на адекватно смазване

Свързаните с възрастта промени могат да доведат до намаляване на естественото овлажняване по време на възбуда, което прави сексуалния контакт по-малко приятен и дори болезнен. Това може да докара дразнене, микротравми и дискомфорт по време и след половия акт.

Ето защо предварително трябва да се погрижите за закупуването на специализиран лубрикант.

3. Пренебрегване на здравословните проблеми

След 45-годишна възраст жените често изпитват здравословни проблеми като вагинална сухота, намалено либидо, промени в хормоните или болки в таза.

Пренебрегването на тези проблеми и продължаването на сексуалната активност без медицински съвет може да увеличи риска от усложнения.

На тази възраст е важно да следите по-подробно интимното си здраве.

4. Неподходяща употреба на секс играчки

Използването на секс играчки може да бъде приятно, но лошата хигиена или неправилната употреба могат да доведат до инфекции и наранявания.

5. Прекомерна физическа активност

Някои сексуални дейности могат да бъдат твърде интензивни за вашето тяло. Прекомерната физическа активност може да натовари сърдечносъдовата ви система или да увреди ставите и мускулите ви.

Ето защо на тази възраст се препоръчва да правите секс със средно темпо.

6. Използване на контрацептиви без лекарски съвет

Рисковете, свързани с употребата на контрацептиви, могат да се увеличат с възрастта. Някои контрацептивни методи може да не се препоръчват след 45-годишна възраст поради повишени рискове за здравето. Важно е да обсъдите избора на контрацептивен метод с Вашия лекар.

7. Липса на комуникация и откритост

Сексуалните отношения се основават на взаимно разбиране и откритост. Липсата на комуникация и откровеност може да доведе до недоразумения, конфликти във връзката и дори до край на интимността като цяло.

Опитайте се да бъдете открити и честни в общуването с партньора си относно вашите нужди и очаквания от сексуалния ви живот.


8. Липса на релаксация и удоволствие

В днешния свят жените се сблъскват с постоянен стрес и напрежение, което впоследствие се отразява на сексуалния им живот.

Липсата на релаксация и удоволствие води до намаляване на либидото и влошаване на интимните отношения.

9. Липса на грижа за себе си

Сексуалното здраве и самочувствието са пряко свързани с физическата и емоционалната грижа за себе си. Липсата на самочувствие и грижа за себе си може да доведе до неудовлетвореност от сексуалния живот и влошаване на взаимоотношенията, както и до по-ниско самочувствие.

10. Стремеж към съвършенство

Съвременните стандарти за красота и сексуалност могат да създадат натиск върху жените, което може да доведе до стремеж към съвършенство и перфекционизъм в сексуалните отношения. Това може да доведе до неудовлетвореност и дори до депресия.

Важно е да се помни, че всяка жена е уникална и това, което може да е опасно за една, може да е безопасно за друга. Въпреки това, за да се намали рискът от негативни последици, на жените след 45-годишна възраст се препоръчва да потърсят медицински съвет и да бъдат по-съзнателни в избора си на сексуални практики и техники.

Не забравяйте колко е важно да се грижите за здравето и безопасността си по време на интимна близост.

6 причини, поради които зимният секс е по-добър от летния
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

6 причини, поради които зимният секс е по-добър от летния

Автор Теодор Муховски