Автор
Ива Петрова

Можем ли да правим секс, докато сме болни от грип, и как ни влияе той?

Грипът е заразна инфекция и едва ли някой иска да я предаде на любимия си. Но ако вече спите в едно легло, как тогава любовта ще се отрази на здравето? Лекарите знаят, че сексът е много полезен. Той ускорява синтеза на хормони на удоволствието, които са полезни за нас, повишава телесната температура, ускорява метаболитните процеси и помага да се отпуснете. И все пак има странични ефекти, които не е добре да се комбинират с настинки. 

Треска
Полезно е да се повишава температурата при настинка, защото нагряването е придружено от допълнителни ефекти: повишено кръвообращение, ускорено доставяне на антитела до мястото на възпалението. С ускорения приток на кръв, кислородът и хранителните вещества се разпространяват по-бързо по цялото тяло и това засилва имунната система. Има обаче и недостатъци. Ако телесната температура е над 37.8 градуса, тогава тя не трябва да се повишава повече. Такова прекомерно нагряване ще доведе до допълнително натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. 

Ускоряване на имуноглобулиновия синтез
Имуноглуболин А се секретира след секс в увеличени количества. Това е полезно, когато става въпрос за предотвратяване на инфекции. Например, в самото начало на респираторното заболяване, след хипотермия или контакт с болен човек. Недостатъцте тук са, че не можем да принудим имунната си система да се съпротивлява активно на вирусите в пика на заболяването. Подобна интервенция може както да помогне, така и да навреди. Ако се опитате да „изтръгнете" повече имуноглобулини от организма си, защитните сили на организма може да не издържат. Укрепването на имунната система е възможно само в първия етап на болестта. В случай на грип вирусната атака започва след няколко часа, имунната система внезапно се включва в работа и не си струва да я подтиквате с нещо друго – секс, имуномодулароти.

Подобряване на дихателните процеси
Ускореното дишане е спътник при упражненията, а сексът не е изключение. Полезен е и при респираторни заболявания, тъй като дихателните упражнения спомагат предотвратяването на усложнения след остри респираторни вирусни инфекции. Интензивното дишане може да предотврати например развитието на бронхит. Съществуват и минуси от интензивното дишане. Ако усложненията вече са започнали, подобни дихателни упражнения няма да помогнат. По-скоро възпалението ще се засили. Причината за това е разходът на телесни ресурси, които са необходими за борба с инфекцията. 


Бъдете внимателни, защото с грипа могат да се развият усложнения под формата на бронхит и пневмония.

8 ситуации, в които е по-добре да не правите секс
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

8 ситуации, в които е по-добре да не правите секс

Автор Антония Михайлова