Автор
Веселина Петрова

Ето какви са били първите думи на Елизабет Втора по повод смъртта на принцеса Даяна

Смъртта на принцеса Даяна, настъпила при зловеща автомобилна катастрофа през 1997 г., шокира целия свят. Семейството ѝ е изненадано от случилото се, а кралица Елизабет Втора била наистина объркана.

Даяна е разведена от 1 година с Чарлз, когато се случва катастрофата. Принцесата започва да се среща с Доди Ал-Файед, син на собственика на луксозния лондонски магазин Harrod's, Мохамед Ал-Файед, през лятото на 1997 г.

Снимки на двойката от френския курорт Сен Тропе обикалят всички световни вестници по това време. Пресата няма намерение да спре да следи отблизо Даяна и Доди, което довежда до фаталния инцидент, който се случва сутринта в неделя на 31 август.

Първи научават новината принц Чарлз, кралицата и принц Филип, които по това време са в Балморал за лятото. Според кралския експерт Ингрид Сюард и тримата са били „зашеметени“ и не са повярвали, че се е случило.

View post on Instagram
 

„Кралското семейство, което беше на почивка в планините в Балморал това лято, нямаше представа за случилото се. Те бяха шокирани, когато пристигна новината, че Даяна е загинала в автомобилна катастрофа в Париж. Обаждането от посолството във френската столица дойде в 3:30 сутринта в неделя, 31 август 1997 г. Първата им реакция беше просто слисано недоумение”, пише Сюард.

Сюард също така нарича първата реакция на Елизабет „необичайна“.„Кралицата беше объркана и стана подозрителна относно това какво е причинило инцидента. Първият ѝ коментар беше, че някой може да е повредил спирачките. Това беше необичайна забележка за кралицата и удиви нейните слуги”.

Обществената реакция на смъртта ѝ е различна от всичко, с което британското кралско семейство някога се е сблъсквало. Опечалените оставят хиляди букети и паметни бележки пред Бъкингамския дворец. Хората скърбят за своята принцеса, пише "Една".

За Даяна е организирано и държавно погребение, на което присъстват хиляди хора, които искат да се сбогуват с нея.