Автор
Ева Григорова

Всеки момент: 75-годишният крал Чарлз ще „абдикира“, за да направи път на принц Уилям

Според Пол Бърел, бивш иконом на принцеса Даяна, крал Чарлз вероятно ще абдикира от престола в полза на принц Уилям през следващото десетилетие. Пол, който служи на Даяна от 1987 г. до трагичната ѝ смърт през 1997 г., сподели прозренията си в New York Post, предполагайки, че Чарлз, който в момента е на 75 години, може би планира да се оттегли като монарх, подражавайки на прецедента, създаден от датската кралица Маргрете. 

„Мисля, че това ще се случи в тази страна. Мисля, че кралят и кралицата имат 10-годишен план“, отбеляза Пол, подчертавайки потенциална времева рамка за този значителен кралски преход. Освен това той спекулира, че Чарлз "печели време" с "10-годишен план", който в крайна сметка ще доведе до неговата "абдикация".

Пол изрази убеждението си, че идеята монарх да отстъпи трона на своя наследник става все по-приемлива в цяла Европа и той очаква Чарлз да последва примера. „Не мисля, че той ще иска да продължи да бъде крал, когато коронованите глави на Европа са открили, че могат да предадат на своите наследници и да ги видят как стават монарси и да се наслаждават на това“, обясни той.

За разлика от кралица Елизабет II, която беше посветена да служи като монарх през целия си живот, се предполага, че Чарлз може да избере различен път. „Кралицата никога не би направила това, защото тя идваше от друго поколение, целият ѝ живот беше посветен на това да бъде монарх. Но кралят ще знае точно какво да направи и ще вземе страница от книгата на принц Филип и ще каже: "Направил съм достатъчно и ще правя неща, които искам да правя." Пол също засегна значението на евентуалното възкачване на принц Уилям на трона, отбелязвайки, че това ще "завърши кръга", че синът на принцеса Даяна ще стане крал, което той вярва, че Великобритания ще хареса. 

Дискусията за кралската абдикация беше предизвикана от съобщението на кралица Маргрете по време на новогодишното ѝ обръщение през 2023 г., където тя разкри плановете си да се оттегли, проправяйки пътя за крал Фредерик и кралица Мери да станат новите глави на датската монархия на 14 януари. Решението на 83-годишната кралица Маргрете бе повлияно от здравословните ѝ проблеми, включително операция на гърба, което подчертава физическите изисквания на кралските задължения.

Съобщава се, че крал Чарлз, който в момента има собствени здравословни проблеми, включително уголемена простата, си взема кратка пауза от публични ангажименти, въпреки че се смята, че е възобновил задълженията си.