Автор
Теодор Муховски

Ако ви попадне вода в ухото, направете това възможно най-скоро

Всеки човек, който се е къпал в открити води или плувни басейни, се е сблъсквал с подобна ситуация, когато в ухото му е попаднала вода. Това не е много приятно, защото в ухото се чуват бълбукащи звуци, а след известно време може да се появят и болезнени усещания. Освен това, заедно с водата, в ухото може да попадне и инфекция, която да доведе до увреждане на тъпанчето. Затова водата трябва да се отстрани от ухото възможно най-скоро.

Какви са рисковете?

Хората всъщност имат три уши: вътрешно, средно и външно. Между външното и средното ухо се намира тъпанчето, което се явява непреодолима преграда за водата, навлязла в ухото, така че не се паникьосвайте и не се страхувайте, че водата ще изтече в ушния канал и ще бъде невъзможно да я отстраните.

В повечето случаи за здрав човек отстраняването на водата от ушния канал завършва без никакви последствия, но в някои случаи може да се развие усложнение, придружено от шум в ушите и чувство за претоварване.

Има само две причини за това. В първия случай тези усещания са причинени от восъчна тапа, набъбнала от водата. Тя може да бъде отстранена, като сами изплакнете ушния канал с продукти за разтваряне на восъчни тапи, но е по-добре да оставите това на медицински специалист. В болницата ще използват медицински инструменти за отстраняване на восъчната тапа.

Никога не бива да си правите промивка сами, ако в миналото сте имали заболявания на ушите, тъй като това може да предизвика възпалителен процес.

Друга причина за усложнения, след отстраняване на вода от ухото, може да бъде възпаление на външния ушен канал и средното ухо, придружено от чувство за запушване, болезнени усещания, сърбеж и дори гнойна секреция. В този случай трябва да се обърнете към лекар възможно най-скоро.

В редки случаи водата може да попадне в средното ухо, заобикаляйки тъпанчето, през дълъг тесен канал, разположен в носоглътката - Евстахиевата тръба. Така най-често възпаление на средното ухо получават водолази и плувци, които случайно са засмукали вода с носа си.

Как да отстраним водата от ухото

Ако това се случи, трябва да се опитате сами да се отървете от водата в ухото и да го направите възможно най-скоро. Първият, най-популярен и ефективен, начин е да скачате енергично на един крак, като накланяте главата възможно най-ниско настрани, надолу по ухото, в което е попаднала водата. Ако водата е попаднала в лявото ухо, скачайте на левия крак, ако в дясното - на десния.

Ако тази техника не даде резултат, легнете настрани с болното ухо надолу. Направете няколко резки гълтателни движения и се опитайте, напрягайки мускулите, разположени в близост до ушите, да ги раздвижите. По правило не се налага да правите това дълго време: ако водата не е проникнала дълбоко, тя бързо ще изтече навън.

Водата може да бъде изведена, като в ухото се постави дълго, тънко и стерилно балонче от памук. В този случай просто легнете неподвижно в това положение - водата може да се абсорбира в турникета или да изтече по гравитачен път.

Друг начин - просто изсушете водата в ухото със сешоар

Но действайте внимателно, температурата на въздушния поток не трябва да е много висока, за да не се получи изгаряне. Не дръжте сешоара прекалено близо до ухото.

За да ускорите процеса на изпаряване на водата от ухото, ще ви помогне платнена торбичка, плътно натъпкана с едра сол. Загрейте я и легнете върху тази възглавница с притиснато към нея ухо.

Опитайте се да се отървете от водата с помощта на дихателни упражнения. Застанете прави, поемете много дълбоко въздух, задръжте въздуха в гърдите си за няколко секунди, като стискате носа си с пръсти. Без да ги разтваряте, направете дълбоко рязко издишване, но устата и носът ви трябва да останат затворени. Ако направите това правилно, въздухът през евстахиевата тръба ще влезе в ушите и под нейното действие водата ще излезе навън.

Проблеми с ушите по време на гмуркане

Страстта към гмуркането е завладяла много хора, които прекарват ваканциите си по бреговете на южните страни. Гмуркането позволява не само да се възхищаваме на красотата на подводния свят, но и да се сблъскаме с такъв неприятен проблем като увреждане на тъпанчето по време на прекалено бързо гмуркане или изкачване. Баротравмата на тъпанчевата мембрана, която не е издържала на внезапното разтягане на тъпанчето, може да бъде съпроводена и с навлизане на вода в ухото.

Времето за пълно излекуване на баротравмата е от седмица до месец, в зависимост от нейната тежест.

Признаците на баротравмата включват почти пълна загуба на слуха, световъртеж, гадене и повръщане, както и кървене от ухото, което обикновено е слабо. В този случай трябва да се обърнете към лекар възможно най-скоро.

Ако усетите, че в нараненото ухо е попаднала вода, не трябва да я изтръсквате или да я отстранявате по друг начин - това може да доведе до възпалителни инфекции или гноен отит на средното ухо.

Покрийте ушния канал с дебел памучен тампон, но не го пъхайте много дълбоко. Не извършвайте никакви други манипулации и лечебни процедури - само своевременното насочване към хирург или оториноларинголог ще ви позволи да възстановите целостта на тъпанчето и да избегнете всякакви усложнения и последствия.

Водата може да доведе до инфекция в ухото, така че не е безсмислено да се притеснявате. Първото нещо, което трябва да направите, е да наклоните главата си. Второ, легнете настрани и поставете ухото си върху равна повърхност. Опитайте се да преглътнете няколко пъти. Трето, внимателно, но не дълбоко поставете памучен тампон. Само не се опитвайте да го пъхнете във вътрешността на ухото. Това може да бъде опасно! По принцип лекарите не препоръчват да почиствате ушите си с тях.

Струва си да се отбележи, че памучните тампони не са директно предназначени за тази цел. Много хора смятат, че е необходимо веднага да се отърват от ушната кал. Тя обаче има важна функция - предпазва от инфекции. Малко хора се замислят за факта, че използването им може да доведе до загуба на слуха. Защото по този начин не изчиствате восъка, а напротив, вкарвате го вътре и наранявате мембраната. Лекарите препоръчват да идвате в болница веднъж годишно за щадящо почистване на ушите.

Ако след спешните манипулации продължават да ви притесняват шумовете в ухото или има усещане за запушване, това означава, че сте се сблъскали с усложнения. Може би восъчната тапа е набъбнала от водата, така че слухът е станал забележимо по-лош.

При първите симптоми трябва незабавно да отидете на УНГ. Той ще промие ухото със спринцовка със специален разтвор. Ако усещате сърбеж отвътре и има секрет, това показва сериозно възпаление на ушния канал. В този случай лекарят ще предпише антибиотици и ще избере по-нататъшна тактика на лечение.

За добро здраве и красиво тяло: 10 български суперхрани
ЗДРАВЕ
Автор Евелин Попадийна

За добро здраве и красиво тяло: 10 български суперхрани

Автор Евелин Попадийна