В този материал ще ви споделим няколко урока по дълголетие, вдъхновени от сутрешните навици на хората от Сините зони (Икария, Гърция; Лома Линда, Калифорния; Сардиния, Италия; Окинава, Япония; и Никоя, Коста Рика), където жителите редовно доживяват до 100-годишнината си.

Дан Бютнър, автор и изследовател, който е пионер в изследването на горещите точки на дълголетието, си поставя за мисия да сподели какво точно правят хората от тези региони през целия си живот, което ги поддържа толкова здрави. От диетата с ниско съдържание на протеини до значението на общността и отношенията, споделянето от него знания имат за цел да помогнат и на другите да живеят по-дълго. Няколко от тези навици могат да се практикуват сутрин, веднага след като се събудим, за да започнем деня си.



4 сутрешни навика за дълголетие, вдъхновени от Сините зони

1. Намерете своя икигай

Когато се събудите сутрин, какво ви кара да ставате от леглото? Намирането на конкретна цел, към която да се стремят е един от навиците, възприети от жителите на поне една от Сините зони.

Японската концепция за икигай би могла да открие какво разпалва душата ви. Според обитателите на Сините зони наличието на цел е свързано с дълголетие - това буквално ви дава причина да ставате от леглото сутрин, докато остарявате.

Концепцията за откриване на вашия икигай обикновено започва с възприемане на пет стълба: започване с малко, приемане на себе си, свързване с другите и планетата, намиране на радост в малките неща и осъзнатост.

2. Не пропускайте здравословната си закуска

Не е изненадващо, че здравословната диета е важна част от това да станеш столетник. Бютнер казва, че придържането към здравословни начини за хранене, като растителна диета или средиземноморска диета, може да подпомогне дългия и здравословен живот. Част от това включва най-важното хранене за деня: закуската.

105-годишна жена, живееща в Лома Линда, Калифорния - се кълне, че започва деня си с обилна купа бавно приготвена овесена каша. Гарнирани с фурми, здравословни орехи и богато на протеини соево мляко, това е супер лесно ястие за приготвяне сутрин.



3. Насладете се на чаша сутрешно кафе

Хората, които живеят във всяка от петте сини зони, се наслаждават на сутрешната си чаша кафе. Тпият до две или три чаши черно кафе на ден. Американската сърдечна асоциация установи, че консумацията на кафе, както кофеиново, така и безкофеиново, е свързана с по-нисък риск от смърт.

Това не означава, че трябва да напълните чашата си с лате със сладка сметана или шест пакета захар. Вместо това капнете капка мляко в кафето си в комбинация с чаена лъжичка захар или добавете на растително мляко и естествен подсладител, като овесено мляко и агаве. Можете разбира се и да замените сутрешното си кафе с чаша чай, друга основна напитка в Сините зони. Бютнър съветва да си направите срещи за кафе или следобеден чай с приятели или семейство си, за да побъбрите, да се посмеете и да си дадете пълноценни отношения, които са толкова важни за здравето и щастието.



4. Кажете нещо хубаво на първия човек, когото видите

Сара Уилсън, австралийска журналистка и автор на First, We Make The Beast Beautiful: A New Story on Anxiety, помолила Бютнер да сподели своята собствена сутрешна рутина. В допълнение към здравословната закуска (пълна с плодове и зърнени храни) и 20-минутни упражнения (обикновено йога или каране на колело до работа), Бютнер започва всяка сутрин, като прави комплименти на другите.

Проучване в Харвард показва, че поведението е заразно, така че ако направите комплимент на съседа си, има вероятност той да се върне към вас.

Не забравяйте, че независимо дали е първото нещо, което ще направите сутрин или ще го практикувате през целия ден, човешката връзка води до по-щастлив и по-дълъг живот.