Автор
Веселина Петрова

Код здраве: В България се консумира два пъти повече сол от препоръчителната доза на СЗО

В България се консумира два пъти повече сол от препоръчителната доза на СЗО, която е 5.8 г на ден. Това е и една от причините за повечето случаи на инсулт. Този заяви проф. д-р Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология към Националната кардиологична болница. 

Проф. Георгиев представи проучване, в което се посочват основните причини за здравословните проблеми на българите. На първо място се нарежда "напрежение и стрес в работата", следвано от "липса на пари за качествени здравни услуги". Част от другите причини са некачествена храна, липса на профилактика и пари за лекарства. 
 

Вредните навици също се оказват сериозен фактор за здравословните проблеми на българите - злоупотреба с алкохол и други вредни навици. 

Според проучване на Световната здравна организация, най-безопасната консумация на алкохол е... да не консумирате алкохол. Вредната консумация на алкохол е свързана с голям брой заболявания и разстройства. 

Зависимостта от екраните, според психолога Детелина Стаменова, е опасна при по-малките деца и при тях трябва да има ограничено ползване на телефони, таблети, телевизия. Световната препоръка е до 2-годишна възраст да няма използване на екрани или поне подвижни такива.