Автор
Woman.bg

"Още сол, моля!" - как да се отървем от лошия навик

Щом седнете на маса, първият ви жест е да посегнете към солницата, още преди да сте опирали сервираното ястие. Навикът да овкусяваме допълнително храната може да ни изиграе лоша шега, особено, ако той включва пресоляването й.

Първоначално е добре да "превъзпитаме" вкусовите си рецептори. Натуралната сол е полезна за здравето, но прекомерната й консумация може да отключи сериозни заболявания. Тя повишава кръвното налягане и насърчава отключи артериална хипертония, заболяване, което засяга сърдечно-съдовите канали. За тази цел е излишно да изхвърляте солницата в боклука. Не. Всяка промяна изисква време и всеки случай е индивидуален. На някои ще отнеме седмица, на други две, на трети месец, за да промени хранителните си навици. Истината е, че можем да набавяме нивото на сол по естествен начин. Знаете ли, че 70% от солта, която консумираме ежедневно се съдържа в хранителните продукти?

На второ време е добре да привилегироваме свежите продукти, които постепенно ще изместят полуфабрикатите, съдържащи високи количества сол и консерванти. Когато пазарувате в супермаркет и стоите пред хладилната камера със замразени продукти, преди да поставите пакета зеленчуци в количката, обърнете внимание на процента натрий. Умножете го по 2,5, за да разберете реалното количество сол в продукта. Старайте се той да не надминава 5%.

Успоредно с това е препоръчително да понижим приема на сосове и овкусители на прах тип бульони и др. Що се отнася до термичната обработка на храната, без да изключваме пържените и приготвени на фурна ястие, по-добре е да привилегироваме варенето или на пара готвене. Ако се опасявате, че гозбите Ви ще бъдат безвкусни, използвайте подправки, като куркума, кимьон, къри, джинджър и др. Всички те са полезни за здравето и изключително ароматни.

Сега остава да отвикнем да слагаме солницата на масата. Трудно ли ви изглежда?