Автор
Теодор Муховски

Защо всеки ден трябва да слагате по една супена лъжица сол в кухненската си мивка

Всеки се е сблъсквал със запушване на тръби. И това се случва не само в онези къщи, в които има стари инсталации, но и в новите сгради. За всичко са виновни неразтворимите отпадъци под формата на косми и остатъци от храна, а също и мазнините - те обхващат и запушват тръбите, втвърдяват се и правят отворите твърде тесни, което спира притокът на водата. 

От това страдат най-много тоалетната чиния и мивките в банята и кухнята. В кухненската мивка често пъти домакините готвят и изливат това, което не трябва - мазнина от тигани, остатъци от слънчогледово олио и парчета храна. Всичко това запушва канализацията. 

Разбира се, за да отстраните проблема, можете да използвате закупени средства, дълъг кабел или услугите на водопроводчик. Само една супена лъжица сол обаче може да реши проблема бързо и лесно. Как точно - ще разберете сега. 

Как солта помага на запушените тръби? 

Солта е налична в шкафа на всяка домакиня. Но малко хора знаят, че тя може да се използва не само в готвенето. Солта може също така отлично да дезинфекцира, да абсорбира мазнините, мръсотията и неприятните миризми, да помогне при механичното почистване на всяка мивка. 

А солта може да се изсипва и в канала на тоалетната и мивката, защото ще помогне да се справите със запушванията. И така, има няколко рецепти за това как да почистите канала с нейна помощ. При първите две, за които ще ви разкажем по-долу, ще са ви необходими още няколко помощни вещества. 

Метод № 1 

Изсипете една чаша сода за хляб в канала на мивката (ако почиствате тоалетната чиния, ще са ви необходими две чаши). След това налейте 2-3 литра гореща вода. Изчакайте 15 минути и след това изплакнете тръбите с още 5 литра гореща вода. 

Метод № 2

Смесете една чаша сол и сода за хляб в отделен съд. След това изсипете тази смес в канализацията. Добавете още 3-4 лъжици оцет в мивката и оставете всичко за 2 часа, след което изплакнете тръбите с нормална вода. 

Как да използвате сол за предотвратяване на запушвания 

Начините, които описахме по-горе, могат да помогнат, ако запушването вече се е образувало. Ако обаче искате да предотвратите появата му, можете да използвате още по-прост метод. Всеки ден, преди да си легнете, промивайте тръбите си с гореща вода и след това добавете към нея само една супена лъжица обикновена готварска сол. 

През нощта солта ще премахне от тръбите ви всичко, което може да образува запушване в тях. За по-голяма ефективност можете да добавите в канализацията заедно със солта и една супена лъжица препарат за миене на съдове.