Автор
Веселина Петрова

Ето каква е тайната за дълголетие на 103-годишната родопчанка баба Милка

Най-възрастната родопчанка съвсем скоро ще навърши 103 г. Баба Милка от пловдивското село Цалапица се подготвя за празника, който ще бъде на 11 януари

"През 2020 г. отбелязахме 100-годишния ѝ юбилей и оттогава всяка година организираме тържества. Това е голямо събитие. Баба Милка прослави нашето село, тъй като е най-възрастният жител на общината", коментира пред "България Днес" кметът на селото Ивайло Данаилов. 

Казват, че една от причините за годините ѝ, е строгият, но справедлив характер. 

"Здрав дух, здраво тяло, са казали хората и ще излязат прави. Видимо баба Милка психически е много стабилна, ако се предаде, предполагам, че и тялото ѝ ще рухне. Това е най-ценният урок, който съм научил от нея - духът на човек го крепи", допълва с възхищение и почит кметът.

"Не яде свинско изобщо. Като вдигне кръвно, минава на диета. Не яде неща, които са вредни за здравето ѝ. Крепи се и се пази, заради това достигна до такава възраст. От нея се уча да се пазя и аз. Пък и има много здрава психика", споделя снахата на столетницата - Веска, която живее заедно с баба Милка. 

78-годишната жена прави компания на възрастната си свекърва. Къщата им е мъничка, като баба Милка обитава лятната кухня, а Веска друга стая от дома. Имотът им е отдалечен от центъра на селото, затова рядко слизат до площада. 

Баба Милка се грижи за скромна градинка. 

Според щателни проучвания дълголетието на родопчанката е семейна черта. Поколения назад са доживявали до дълги старини. 

"И брат ѝ, и сестра ѝ живяха до над 90 години", свидетелства и Веска. Баба Милка днес се радва на петима внуци, осем правнуци и четирима праправнуци.