Автор
Ева Григорова

Код здраве: Изследване на съня, продължило 50 години, разкри нещо много важно, което трябва да научите още днес

Не е тайна, че сънят оказва влияние върху почти всеки аспект от нашето здраве, от нивата на енергия до здравето на сърцето ни и, да, дори настроението и психическото ни здраве. И според ново изследване, публикувано в списанието Psychological Bulletin, ако вашето психично здраве е нещо, което искате да подобрите през новата година, може би е добре да анализирате съня си.

Ето и какво показа изследването:

За това проучване изследователите искали да разберат връзките между съня и психичното здраве - а именно емоционалните усещания, настроението и нивата на стрес. За да направят това, те анализирали изследвания от десетилетия назад (154 проучвания, за да бъдем точни), които включвали общо над 5700 участници. Във всяко от анализираните проучвания сънят на участниците е бил нарушен за една или повече нощи.

Например, някои проучвания държали участниците будни за продължителен период от време, докато в други не им било позволено да спят толкова дълго, колкото обикновено. Други пък включвали събуждане на участници през цялата нощ. И въз основа на техния анализ, дори малко лишаване от сън е лошо за вашето психично здраве. Независимо дали сте будни по-дълго, отколкото трябва, спите по-малко, отколкото трябва, или се събуждате през цялата нощ, всичко по-горе има вредно въздействие върху психичното здраве.

Някои от тези ефекти включват изживяване на по-малко положителни емоции като щастие и радост, както и повишени симптоми на стрес като повишен пулс и тревожни мисли. И тези ефекти са наблюдавани дори когато участниците са загубили само час-два сън.

Както водещият автор на изследването, д-р Кара Палмър, обяснява в съобщение за медиите: „Това проучване представлява най-изчерпателният синтез на експериментални изследвания на съня и емоциите до момента и предоставя убедителни доказателства, че периодите на удължено бодърстване, съкратена продължителност на съня, както и нощните събуждания влияят неблагоприятно върху емоционалното функциониране на човека."

Какво можем да направим?

Резултатите от това проучване правят едно нещо пределно ясно: ако искате да подобрите психичното си здраве, грижите за съня ви трябва да са на първо място в списъка с приоритети.

Особено, добавя Палмър, като се има предвид, че толкова много хора не спят достатъчно; „Последствията от това изследване за индивидуалното и общественото здраве са значителни в едно, до голяма степен, лишено от сън общество. Индустрии и сектори, предразположени към загуба на сън, като първа помощ, пилоти и шофьори на камиони, трябва да разработят и приемат политики, които дават приоритет на съня, за да смекчат рисковете за функцията и благосъстоянието през деня."

Така че за тази цел едно от най-добрите неща, които можете да направите за цялостната си хигиена на съня, е да поддържате постоянен график за сън/събуждане – тоест да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Изследванията показват също, че редовните упражнения са добър начин да подготвите тялото и мозъка за дълбок сън.

Едно е пределно ясно - трябва да спим достатъчно, точка. И ако не сте го правили – или страдате от чести събуждания, или нередовен режим – нека 2024 г. бъде годината, в която ще оправите хигиената на съня си. Въз основа на това проучване не само тялото ви ще ви благодари за това, но и вашето психическо здраве.