Автор
Елена Ангелова

Как да разберете, че той е емоционален насилник и какво да направите

Под думата "насилие" хората обикновено разбират физическа агресия. Но има форми на насилие, които не се разпознават толкова лесно, а понякога са много по-опасни и коварни от физическата сила. Това насилие най-често идва от партньор или близък човек и се състои в опити за сплашване, контрол или пълна изолация.

Който и да ви го причинява, вие не заслужавате такова обидно поведение, вината не е ваша. Ако забележите, че някои от признаците от посочените по-долу се отнасят за вас, значи сте жертва на психическо насилие и това в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Натискът може да се прояви в словесната форма, в действията и упоритостта на насилника. Запознайте се с признаците на емоционалното насилие.

1. Тактика на унижение, отричане и критика

Поведението на насилника подкопава вашето самочувствие ето как:

- Етикети - постоянно ви подчертават вашата глупост, посредственост, наричат ви неумела;
- Неприятни псевдоними - човек знае, че такива обръщения са неприятни за вас, но продължава;
- „Винаги сте лоша“ - вие „винаги“ мрънкате, допускате грешки, говорите глупости;
- Повишават тон - крещят ви и ви се карат, понякога махат с ръце или хвърлят предмети;
- Покровителстват - намеквайки, че не сте достатъчно умна;
- Публично ви осмиват - говорят за ваши тайни или недостатъци;
- Пренебрегват – вербално или поведенчески;
- „Шегуват се“ - във шегите им винаги изглеждате неестетично и смешно;
- Сарказъм - говорят умишлено гадни неща, а след това ви упрекват защо сте се обидили;
- Обиждат - правят неприятни забележки относно външния ви вид или облеклото, преди да излезете;
- Подценяват постиженията ви - казват, че те нямат никаква стойност или ги дължите на някого;
- Отлагат интересите ви – надсмиват се на хобито ви, всъщност изисквайки да посветите цялото си време само на този човек;
- Настъпват по „мазола” – в откровен разговор то ще научи за слабите ви места, а после ще ви дразни за тях и ще ви ги натяква при всеки удобен случай.

2. Тактики на контрол и срам

Вие сте накарани да се срамувате от себе си и сте контролирани, заплашително поведение - директни или завоалирани заплахи; игра на наставник - постоянно ви се говори за вашите грешки; контрол - от вас се изисква да докладвате къде и с кого се намирате и това ще бъде проверявано по всякакъв начин; вземане на решения - не информирайте за важни за вас неща, вашето мнение няма значение; финанси - ще бъдете принудени да поискате пари за разходи и да представяте отчет за разходите; заповеди - те ви диктуват какво трябва или не трябва да правите, да речем, да носите; постоянно ви карат да се чувствате несигурни.

3.Тактики на обвинение, осъждане и отхвърляне

Ревност без причина; отричане на случващото се - карат те да вярваш, че нещо не е наред с теб и „сама си си виновна“; налагане на чувство за вина и виновност за негативната ти реакция; имитират жертвата си; обвиняват ви за своите проблемите ; унищожават и отричат - развалят или "загубват" нещо, което е важно за теб, но отрича да го е направил.

4. Тактики на пренебрегване и изолация

Игнориране - мълчат, изключват се от връзката, правят се, че не съществувате, карат ви да се извинявате и да се унижавате; прекъсва ви комуникацията с хората – убеждава ви да не ходите на срещи, лъже за роднини и приятели, принуждава ви да прекъснете всичките си връзки; използва секса като наказание; не изпълнява молбите ви – пренебрегва ви, когато имате нужда от помощ.

Понякога такива токсични връзки продължават толкова дълго, че хората забравят, че е възможно да се живее различно. Вие сте във взаимозависима връзка, ако: сте недоволни, но се страхувате да промените нещо. Пренебрегвате нуждите си в опит да помогнете на партньора си. Търсете само неговото одобрение. Вярвате му повече, отколкото на себе си и на другите. По-лесно ти е да живееш с него, отколкото да си сама. Правете всичко, за да запазите мира. Оправдавате неприличните му действия в очите на другите. Чувствате се виновни, ако възразите или изразите негодувание. Вярвате, че си заслужавате лошото отношение. Сигурни сте, че никога повече няма да бъдете обичани. Ако насилникът поиска прошка или говори за любовта си, вие се връщате при него.

Какво да направите?

Ако чувствате, че сте обект на психическо насилие, не бива да се убеждавате, че наистина само така ви се струва. Доверете се на инстинкта си за самосъхранение и потърсете професионална помощ. Не се опитвайте сами да убедите насилника, такъв проблем ще изисква професионален подход.

Опитайте се да поставите граници, не се поддавайте на провокации и опити за дразнене. Ако човекът не иска да промени поведението си или да потърси помощ, тогава е по-добре да се прекрати всякакъв контакт с насилника.