Автор
Елена Ангелова

Отговорът на вечния въпрос: Защо все се забърквам с неподходящи мъже?

Много жени не успяват да уредят личния си живот, защото постоянно се натъкват на така наречените „грешни мъже“. Той може да бъде нежен и грижовен, но скучен или пък женен. Други имат несъвместими хобита, като спорт или лов с шопинг. Трети са добри само в едно: в леглото или в комуникацията.

Като цяло постоянно трябва да жертвате нещо и това прави дългосрочните отношения невъзможни - рано или късно осъзнавате, че вече сте пожертвали всичко от себе си (в същото време той смята себе си просто за самото съвършенство). Но с такива мъже се срещате отново и отново, а не искате да останете лишени от лично щастие и любов.

Въпросът тук не е, че подходящи мъже не съществуват, а че не успявате да се доближите до тях. В буквалния смисъл – заобикаляте ги, защото избирате съвсем друг път, водени от грешни критерии. Това е като да си купиш красиви обувки, с които обаче не можеш да ходиш. Тези критерии са се появили у вас с причина, дори и да не си спомняте как се е случило това. Такива неща са заложени на нивото на несъзнаваното, което се занимава с най-важните неща в живота: осигуряване функциите на тялото ви, поддържане на здравето, появата на чувства или на такава мистериозна любов.

Факт е, че несъзнаваното е много доверчиво по отношение на първите учители в живота ви - родители и роднини. А колко верни са техните представи за личния живот и от какво наистина се нуждаете? Колкото и да се съпротивлява човек на това програмиране, стомахът винаги си остава по-умен от мозъка. Стомахът може да се почувства болен - т.е. трябва да се отървете веднага от вредната информация, натъпкана в него - но мозъкът ви не го прави.

Ако досега сте попадали все на грешните мъже, значи просто имате грешни критерии за избор. Те работят като филтър, който пропуска нещо във вашето възприятие и живот, а нещо просто не влиза през филтърната решетка. Разбира се, такива филтри са необходими - за да не свързвате живота си с някой, когото не сте опознали добре. Но те са полезни само ако работят правилно, а не обратното, като запълват празнините в личния ви живот с боклук.

Как да се научите да избирате достойни мъже, а не любовници за една нощ? Разбира се, като промените критериите си за избор. Защото, докато не знаете точно кого и защо искате да срещнете, дори когато той е наблизо, няма да разберете, че сте го срещнали и ще го подминете. Следните критерии за подбор са от особено важно значение:

1 - задължителни качества на партньора;
2 - желани (но не задължителни) качества на партньора;
3 - нежелани качества на партньора;
4 - абсолютно неприемливи качества;
5 - какво искам и мога да дам в нашия съюз, което никой друг няма да му даде;
6 - какво искам да получа в нашия съюз;
7 - кое е най-важното в нашия съюз, от което започва всичко (най-важният семантичен критерий).

За да има добър резултат от такива критерии, те трябва да бъдат описани не в дневника ви, а в собственото ви съзнание и дори подсъзнание. Можете дори да разработите списък с нови, по-успешни критерии - да речем, да започнене връзка не с мачовци, а с достойни мъже. Но не можете да избягате от чувствата си: по някаква причина те все още продължават да възникват само към „неподходящите мъже“. Това е така, защото можете да промените несъзнателните критерии за подбор само на езика на несъзнаваното, а не героично за стотен път да си обещаете повече да не се забърквате в такива каши. Защото съзнателната част всъщност участва толкова малко в това, че когато започнете нова връзка, често дори не подозирате колко не си пасвате в живота на другия нито по характер, нито по навици.

„Вълк единак“ е много глупав израз на онези, които не знаят, че вълците са вторите най-верни животни след лебеда. Те създават двойка за почти цял живот с една единствена вълчица. Но хората, за съжаление, често просто се лишават от такава възможност, следвайки ограничаващото си разбиране за самата любов. За да се освободите от ограниченията, струва си да научите съзнателно или чрез методите на терапията тези 7 вярвания:

1 - любовта не може да бъде страдание или жертва. А ако може - значи се лекува. Не бъркайте любовта с трагедията;

2 - в любовта няма място за спорове и разправии. Иначе това вече не е любов, а възпитание - спрете да регресирате до нивото на детска градина;

3 - обичат се не "за нещо", а просто така. Вие не сте на пазара или борсата;

4 - можете да говорите за любовта си. Дори да е забранено от етикета, за щастие все още не е забранено от закона;

5 - показването на това колко важна е любовта на някого за вас не е признак на слабост. Спрете да се преструвате на безчувствен труп;

6 - заслужаваш любовта, която искаш. Затова спри да се придържаш към принципа „вземам това, което дават“. Любовта не е стока. Това е пламък, който един запалва в друг;

7 - вие НЕ МОЖЕТЕ да обичате себе си. Не се учудвайте, че никой друг не може да ви обича. И, разбира се, дори след като преминете през терапия и коригирате критериите си за избор, все още трябва да избирате, за да намерите идеалния партньор.

Намирането на идеалния партньор малко напомня търговията. Колкото повече купувачи срещнете, толкова по-вероятно е да сключите добра сделка. При търговията всеки 5-ти купувач се свързал с продавача, 4-ят ще влезе в разговор с него, 3-ят ще изслуша цялата информация за стоката, която му се предлага, но само 1 единствен ще се съгласи да направи покупка. Най-добрите търговци в света не прекарват живота си в очакване на този един купувач, те посрещат всичките петима души и влизат в контакт с тях. Успехът на продавача се измерва с това колко често той контактува с пет нови потенциални клиента, а не с това колко хора купуват от него.

Същото важи с пълна сила и за влюбените. Успехът не се постига от тези, които седят вкъщи и чакат красив принц или принцеса. Трябва да сте активни и да се срещате с възможно най-много хора. Просто казано, трябва да сте възможно най-общителни. В света има милиони потенциални идеални партньори за вас, но в момента те не знаят за вашето съществуване. Просто трябва да ги намерите.

Едва ли обаче ще успеете да срещнете своя идеален партньор или половинка в кръчмата, или някой нощен клуб, защото хората ходят на такива места, за да си намерят случайни партньори, а не партньори в живота. Изберете нещо, което искате да научите, като например гмуркане, след което се присъединете към групата на гмуркачите и излизайте заедно през уикендите. Ще научите полезно умение и ще срещнете много нови хора.

Или можете да се научите да рисувате, да танцувате, да снимате или да правите нещо друго прекрасно и интересно. Ще срещнете хора, с които веднага ще се установи пълно взаимно разбирателство - в края на краищата ви обединяват общи интереси.

Възможно е техните вярвания и ценности да са същите като вашите. Ще създадете нови приятели от двата пола, които могат да ви запознаят със своите приятели. Кръгът на общуване ще се разшири неимоверно. Пробвайте!