Тя има повече имена от всяка друга част от женското тяло. Има си свой доктор. Има и способността да ви доставя невероятно удоволствие, но и болка, особено при раждане. И все пак вагината е мистерия за много от нас.

Обикновено всички вагини си приличат. Но отвътре. Отвън, клиторът може да е с различна големина - 2,5-3 см, външните срамни устни могат да са съвсем малки или да са дълги няколко сантиметра, а вътрешните срамни устни, които наподобяват крила на пеперуда, могат да бъдат скрити или да се показват от външните устни.

Повечето жени нямат симетрични срамни устни - обикновено едната страна е по-голяма от другата!

Цветът на интимните ви части може да се различава от тоновете на кожата ви като цяло. Много жени със светла кожа имат кафява или лилавеникава кожа там долу, докато някои с по-тъмна кожа имат по-бледа вулва.

Сексът с надарен мъж няма да я разтегли, бъдете спокойни. Вагината е изключително еластична и може да приеме голям пенис, а след това да се върне в нормално състояние.

Тренирането на мускула Pubococcygeus, наричан още "любовен" мускул, може да вкара вагината ви във форма. Освен, че така ще имате по-силно усещане по време на секс, ще ви бъде и по-лесно да свършвате. Ето как да упражнявате този мускул - сийте го както когато се опитвате да спрете да уринирате. Задръжте за 10 секунди, после отпуснете. Правете по 2 серии по 10-20 пъти на ден. Ще забележите разлика след около месец.

Тя гъмжи от бактерии! Спокойно, те са от типа, които ви предпазват от микроорганизми, предизвикващи инфекции. Една от тези добри бактерии е лактобацилът, който се съдържа и в киселото мляко. Всъщност, някои гинеколози твърдят, че можете да излекувате кандида, като сложите малко чисто кисело мляко на тампон и си го сложите. Но не експериментирайте без предварително да се посъветвате с вещо лице.

Възбудата ѝ влияе добре... Една от причините да харесваме секса толкова много е стимулацията на вагината, независимо дали получавате оргазъм, която предизвиква отделянето на хормони на щастието. Но прекалено много секс може да я извади от форма. Хипер редовният секс може да ви отпусне, но прекаляването с него в кратък период от време може да предизвика претриване и възпаление или дори инфекция на пикочните пътища.

Не можете да си изгубите нещо вътре Вагината ви не е черна дупка. Не е възможно нещо (тампон например) да изчезне в матката ви. Шийката на матката препречва пътя. И все пак е възможно да не достигате тампона си. Ако ви сполети нещо подобно, клекнете и се опитайте внимателно да го извадите. Ако не стане, насрочете си час при гинеколог, който ще го извади бързо и безболезнено.

И още нещо: избягвайте да слагате храна там – включително шоколадов сироп или бита сметана. Захарта може да доведе до инфекция.