Като за начало ще обърнем внимание на медицински установения факт, че пълните хора не са задължително болни хора.

Все повече резултати от изследвания показват, че половината от хората с наднормено тегло са с нормален холестерол и нормални нива на други здравни показатели.

Всъщност се оказва, че те са по-малко уязвими на сърдечносъдови заболявания, отколкото една четвърт от хората с нормално тегло.

Колкото и странно да звучи затлъстяването е може да се предаде генетично. хората, които имат две копия на гена FTO, са с 60 % по-предразположени към затлъстяване от други.

Същата предопределеност може да се срещне и в броя на мастните клетки в организма на всеки отделен човек.

Някои хора имат два пъти повече мастни клетки от другите. Увеличаването или загубата на тегло не променя техния брой.

Като оставим настрана генетично закодираните особености на всеки, трябва да подчертаем, че замърсената околна среда също влияе върху натрупването на излишни килограми.



Свободните радикали са виновни не само за това тялото да изглежда състарено, а и отслабва сигнала, чрез който човек разбира, че се е нахранил.

Най-добрият начин, по който можете да отвърнете на удара е като спрете да ядете нездравословни храни и полуфабрикати, а наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти.

Ако имате проблеми с ушите, нищо чудно да качите тегло. Според специалисти ушните инфекции могат да повредят вкусовия нерв, който преминава през средното ухо.

По този начин може да се намали способността за усещане на сладки и мазни храни, като резултатът е консумация на повече храна.

Следващия факт за мазнините сте го чували най-вероятно – сънят предпазва от напълняване.

Лишаването от сън води до намаляване на хормона лептин, който отговаря за регулирането на приема и разхода на енергия в организма, което от своя страна води до увеличаване на хормона на глада грелин. Като резултат се получава така, че организмът мисли, че е гладен, а всъщност не е.



Ако сте стресирани, намерете начин да освобождавате напрежението с йога, спорт, танци, плетене, готвене...

Когато сте стресирани се увеличава се апетитът към въглехидратни храни, които успокояват хормоните на стреса.

Хранителните навици по време на бременност оказват влияние върху предразположеността на бебето към напълняване.

Ако искате да дадете по-добър здравен старт на детето си, можете да го направите още докато сте бременна.