Ако се чувствате депресирани, не отваряйте хладилника, за да оправите настроението си с храна. Опитайте да подобрите състоянието си с йога.

Макар йогата да действа благотворно върху цялостното състояние на тялото и ума, има определени асани, които действат много добре за разрешаването на определени здравословни проблеми.

Това сочи ново изследване на Университета Дюк по отношение на свойствата на йогата върху човешкото здраве, съобщава apteka-optima.com. Според експерти това се дължи основно на 2 от аспектите в йогата - нейната аеробна характеристика, тоест правилното дишане, и нейната медитативна характеристика, тоест способността да се релаксират тялото и ума.

Депресия

В проведеното изследване сред 69 възрастни хора с депресивни симптоми, симптоматиката се редуцирала средно с 20 процента след 3 месеца йога веднъж седмично. Симптомите спаднали с общо 40% след 6-месечни тренировки с йога.

Йогата се оказала дори още по-ефективна при група от 60 възрастни хора, които се възстановявали от алкохолна зависимост. Особено подходяща поза е обърнато куче, при което лицето сочи към пода, както и заден мост.

Преяждане

Прекомерното хранене се редуцирало наполовина сред група от 90 жени с наднормено тегло и затлъстяване, само след 12-седмична йога тренировка.

Контролната група показала 26 процента по-голяма склонност да се придържат към здравословна диета и да поддържат добра физическа активност. Има определени пози, които са особено подходящи за отслабване, макар че като цяло йогата подобрява фигурата.