Бикрам-йога или „горещата“ йога е любим начин за отслабване на много холивудски звезди – десетина тренировки месечно са достатъчни за поддържането на перфектна фигура.

Килограмите буквално се топят благодарение на това, че този тип йога комбинира класически спокойни упражнения (26 асани) с кардиотренировка, аеробни натоварвания и упражнения за отслабване. Тренировките продължават по 90 минути в помещение с температура на въздуха 40 градуса. Физическите натоварвания на висока температура засилват потенето, а по този начин се изхвърлят токсините и мускулите стават по-еластични.

Нина Добрев редовно практикува бикрам-йога. „Обичам да пробвам и различни видове фитнес, но никога не изневерявам на бикрам-йогата. Тренирам 2-3 пъти седмично. Харесвам йога, защото успокоява тялото и духа. Тези 90 минути са като медитация, в която можете да избягате от света и да принадлежите само на себе си... Благодарение на бикрам-йогата аз не само получавам добро кардионатоварване и укрепвам мускулите си, но и поддържам тялото си – по време на тренировката порите са отворени, дишат интензивно и кожата става много по-красива“.

Инструкторката по бикрам-йога Линда Рабади казва следното: „Не съществуват вълшебни хапчета за отслабване! Телата ни са невероятен инструмент, но повечето хора не знаят как да го използват. Всеки един тип йога ни учи да се вслушваме в тялото си и да го усещаме. Навиците, които придобиваме по време на тренировка, са полезни и в реалния живот. Работейки над тялото си, работим и над живота си, променяме го към по-добро“.

Бикрам-йога обаче е свързана със силно натоварване, подходящо само за хора в добро здраве. Този вид йога не се препоръчва на бременни, на хора, които трудно понасят жегите и на хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания.