Главоболие, безсъние, схванато и изморено тяло, избухливост, качени килограми – познати и за съжаление често съпътстващи ни белези от съвременния начин на живот. Трудно е да се открие и приложи ефикасен и сигурен начин за справяне с всички тези неща, понякога дори си мислим, че те са „нормални”. „Решение за суперстреса” е полезна и необходима книга за всеки, който желае да промени ежедневието си, да изгради нова и успешна система за премахване на стреса и умората, да позволи на тялото и ума си да се справят сами без задължителните медикаменти.

Д-р Роберта Лий е един от първите автори, представител на интегративната медицина (комбинация от конвенционалната медицина и алтернативни методи за лечение). Тя предлага полезна и необходима информация, дава лесен, безболезнен, и най-вече синтезиран, път за самостоятелно справяне със симптомите на стреса.

Самата д-р Лий е изключително интересна и търсеща личност. Живяла е 5 години в Микронезия, била е представител на Службата за обществено здравеопазване на САЩ, където е имала възможност да се запознае с методите за лечение на местните лечители, да изучи полезното и безвредно действие на природни средства. И до момента тя е практикуващ лекар в една от най-големите нюйоркски клиники и е напълно наясно със забързаното и напрегнато темпо на големия град.

С яснота дава кратко и разбираемо определение за стреса, симптомите и последствията от него. С лек и ненатрапчив финес авторът обяснява значението и силата на този фактор в съвременния живот, вплита мъдростта и спокойствието на Изтока и прагматизма на Западната култура. Няма излишно навлизане в медицинска терминология или задълбаване в мистицизъм и философия. Приятна комбинация от методи за изчистване и стабилизиране на тялото, балансиране и успокояване на духа.

Предложените от нея въпросници помагат всеки сам да открие докъде стресът е навлязъл в ежедневието му и до каква степен животът ни е станал подвластен на него. Програмите, които дава, са разнообразни, съобразени са с различните типове индивидуалности и с времето, с което всеки разполага. Особено ценна е и основната идея на д-р Лий – да подготвим ума за справяне със стреса в моментите, когато не сме под напрежение, така че при появата на напрегната ситуация тялото и умът да могат да реагират адекватно и успешно.

Естествено, не е лесно да се променят навиците и да се пречупят умствените модели, но книгата открива чудесна възможност за възстановяване на здравето и за изграждане на вътрешна устойчивост към външните предизвикателства в живота.

За автора:

Д-р Роберта Лий е завършила първия випуск от Програмата за интегративна медицина в Университета на Аризона. В момента е заместник-председател на Департамента по Интегративна медицина и заместник-директор на Beth Israel Medical Center, клиника за здраве и изцеление в Ню Йорк.

Работила е като представител на организацията за обществено здраве на САЩ в Микронезия и до днес продължава да пътува и да работи там като етно-медицински специалист по интегративно лечение. Продължава активно да търси нови и ефикасни методи за лечение на стреса и премахване на последиците от него.

Име на книгата: " Решение за супер стреса"
Автор: Роберта Лий
Издателство: Сребърно звънче