С леката си, пухкава текстура, аромат на канела и здравословни съставки това хлебче ще ви даде енергията, от която се нуждаете по всяко време на деня.

По рецепта хлябът е леко сладък, но ако заместите стевията (основният природен подсладител тук) с морска сол ще получите чудесен вариант на трапезния си хляб.

Той е невероятно „приспособим” както към сладка и мармалади, така и към зеленчуци, авокадо, сосове и пр.

Заслужава си, сърцето ви ще запее от вкусотия и здраве!

Хлябът е богат на протеини, полезни мазнини, омега мазнини и фибри. Орехите и бадемите в хляба изобилстват от витамини B1, B2, B3, B6 и E, освен това са богати на минерали, съдържат магнезий, манган, фосфор, желязо и цинк. Доказано е, че ежедневният им прием намалява опасността от висок холестерол.

Необходими продукти:

* Някои от изброените продукти могат да се намерят единствено в био магазини, които вече не са рядкост в България. Освен това, се предлагат поръчка и доставка по интерент, които опростяват процеса на грижата за здравето и фигурата ви.

150 гр. бадемово брашно
30 гр. орехи, ситно счукани
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
95 гр. нишесте от тапиока, предварително смляно на прах в кафемелачка или блендер
½ ч.л. стевия на прах
½ морска сол
3 яйца
3 с.л. олио от гроздови семки
2 с.л. кокосово мляко
1 ч.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 180С. Намазнете формичка за печене на продълговат кекс с примерни размери 20х9 см.

В голяма купа смесете бадемовото брашно, орехите, бакпулвера, канелата, брашното от тапиока и солта. Разбъркайте с дървена лъжица.

В отделна купа счупете яйцата и ги бъркайте с миксер, докато не се получи мека и пухкава яйчена смес.

Добавете стевията, олиото от гроздови семки, кокосовото мляко и оцета и разбъркайте леко. Изсипете сместа при сухите съставки и разбъркайте добре.

Изсипете получената смес в намазнената форма за кекс и печете хляба около 40 минути (или докато бодната дървена клечка в средата на хляба не излезе напълно чиста и суха).

Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине на стайна температура за няколко минути, после го обърнете и извадете от формичката, увийте в плътна кърпа и оставете да изстине напълно.

Ако се съхранява правилно, хлябът може да остане мек до 6 дни. Можете да го замразите, така ще издържи до 6 седмици.