"Да бъдем или не – това се пита" прозвуча отново от сцената на Народния театър "Иван Вазов", този път в постановката на Явор Гърдев. Цитатът е от Шекспировата трагедия "Хамлет", а преводът – на проф. Александър Шурбанов.

Явор избира да ни покаже първия силен сблъсък в трагедията между Хамлет - Леонид Йовчев и Клавдий - Мариус Куркински. Хамлет вече е узнал, че неговият баща е убит. А майка му е взела за съпруг брата на убития крал. Може ли непоправимия свят да бъде сложен в ред? В този спектакъл Хамлет ще се опита.

"В това желание да подредиш, да хармонизираш, да направиш света красив, да го направиш поносим и в случващата се пред очите ти разруха на същия този свят е и драмата на този герой и тя мисля, че както е била актуална толкова време, така ще продължи да бъде актуална без съмнение", казва режисьорът.

"Не природата на меланхолията и не загубата на смисъла, а мигът на осъзнаване на непоправимостта на света попада във фокуса ми в настоящата интерпретация на "Хамлет", казва работещият междувременно по два филма Явор Гърдев в изявление до медиите.

Той обмисля поставянето на трагедия от близо 14 години. "Посвещавам я на един единствен миг; на един кратък, но преломен момент; на точката на пречупване, след която никога вече не можем да бъдем себе си в разпадналия се пред очите ни свят."

След премиерните си представления, "Хамлет" ще се играе още на 13,15 и 16 ноември.