Ащанга виняса йога - същата, която практикуват Мадона, Стинг, Джоди Фостър, Дарил Хана, Уорън Бийти, и която се оказва най-бързо и широко популяризиращият се извън Индия вид йога.

Този вид йога представлява хореография от движения и дишане и би допаднала на всеки, който обича да танцува.

Заедно с това ащанга не само топи килограми и оформя тялото, но води и към по-добър цялостен баланс на организма и към хармония на ума, тялото и емоциите.

Визуалният резултат е красиво фино тяло със силни оформени мускули, без обема, който се получава при тренировка с тежести.

Ащанга е разновидност на класическата йога, систематизирана от мъдреца Патанджали в осем степени. (Ашта означава осем, а анга – крайник, компонент.)

В нея водещи са осем принципа - дисциплина, дишане, концентрация, правилно хранене, позитивно мислене, гъвкавост, динамика и постоянство. Докато при другите типове йога човек трябва да е много напреднал, за да може сам да съчетае позите, които да изпълнява, при ащанга някой вече е извършил тежката работа да състави програма.

Позите и асаните са същите като в хата, но свързани помежду си наготово с комплекси от движения (виняси) и съчетани с дихателни техники (пранаяма) и концентрация на вниманието в определени точки.

Ащанга йога е от онези физически и духовни занятия, в които първоначално няма да се справите сами без учител. Той освен, че ще ви напътства за начина на изпълнение и последователност на винясите, ще ви пази и по време на изпълнението на малко по-сложничките упражнения.

Едно занятие продължава час и половина. Първоначалната цел е тялото да стане по-гъвкаво и силно. Когато достигне определено ниво на физическа подготовка, то се отваря само на енергийно ниво.

Първите осезаеми ефекти са подобряването на действието на храносмилателната система. Позите на сгъване и въртене имат ефект на масаж върху органите, свързани с храносмилането и същевременно стимулират нервите, свързващи гръбначния стълб с органите.

С подобряването на ефективността на храносмилателната система храната се усвоява по-ефективно, а излишествата се изхвърлят вместо да се натрупват като допълнително тегло.

Дихателните упражнения помагат за пречистването на кръвта от токсини, което прави кожата нежна и мека.

Ащанга удължава мускулите, изправя гръбначния стълб, прави кръста по-устойчив и подобрява стойката.

Резултатът е силно очистване на тялото от токсини, мощно акумулиране и зареждане с енергия. Тялото става силно и гъвкаво, а умът се успокоява.