Слуховете за приближаване на края на света влияят негативно върху здравето на руснаците и е възможно разпространителите на подобни съобщения да попаднат под съдебно преследване след време.

Това заяви главният санитарен лекар на Руската федерация Генадий Онишченко.

В ефира на радиостанция "Ехото на Москва" /Эхо Москвы/, ръководителят на държавната агенция за защита на здравето на потребителите – Роспотребнадзор - заяви, че няма никакви обективни данни за края на света.

"Щом няма, тогава питаме: Защо се прави това? За да се разбуни общественото мнение, да се добавят няколко лъжици катран, за да се долее масло в огъня на и без това пренатоварената с отрицателна информация ситуация. Та това е пряко въздействие върху здравето на хората. Когато говорят и плашат, че след по-малко от месец всичко ще свърши, много хора вярват в това", каза лекарят.



Ще дойде време, когато ще съдим разпространителите на слухове", добави Онишченко.

По-рано председателят на парламентарната комисия за обществените и религиозните организации в Русия Ярослав Нилов призова средствата за масова информация да не тиражират съобщения за наближаващия край на света и да не плашат хората. По неговите думи, някои издания продължават да публикуват информацията, че на 21 декември 2012 година свършва календарът на древните маи, с което се свързва и краят на времената, съобщава РИА"Новости".