Фалшивите козметични продукти заливат света, създавайки объркване сред потребителите, лоша реклама на козметичните марки, неудовлетворяващи резултати, а не рядко и здравословни проблеми.

Разпознаването им става все по-трудно, на моменти дори невъзможно. И ако не сте като една част от екипа ни, чиято кожа има навика да се обрива от всичко некачествено, най-вече от парфюми, то тогава следващите съвети ще са ви от полза в разпознаването на FAKE ароматите (*fake – фалшив, подправен, лъжлив, неавтентичен).

Тенденцията да се купуват парфюми-имитации звучи много примамливо, имайки предвид, че сделката с търговеца е в плюс на клиента, който заплаща по-малка сума и получава почти идентичен с оригинала аромат, който може и да е с пъти по-нетраен и некачествен, но пък спестените пари си заслужават.

За ужас на всички нас доверието към големите търговски вериги, предлагащи ни „100% оригинални парфюми”, е на път да се срине със земята.

Все по-чести са случаите на нагла продажба на фалшиви ароматни течности, предлагани като автентични парфюми.



Всичко това може да звучи пресилено и много потребители да сметнат дадените факти за абсолютно маловажни, но според дерматолозите опасността за здравето на кожата, а в последствие и на цялото тяло е огромна.

С помощта на модерните технологии е много лесно да репродуцира оригинален парфюм. И на пръв поглед е почти невъзможно да намерите разликите между имитацията и истинския продукт. Те се проявяват по-късно в липсата на наситеност, богатство и дълготрайност на аромата.

И все пак има някои трикчета, с които по-лесно можете да разпознаете измамата и да не отрупвате шкафчето си с ухаещи на хубаво боклуци.



На първо място проверете щателно целофанената опаковка около кутията, в която стои парфюмът.

Тя трябва да е добре опъната, чиста и прецизно залепена.

От своя страна кутията трябва да бъде твърда, изработена от висококачествен материал, принтираните отгоре букви, картинки, образи и пр. трябва да бъдат с високо качество.

Задължително четете надписите на опаковката и на шишенцето. Обърнете внимание на страната, в която е произведен парфюмът и проверете дали е изписана правилно. Същото важи и за начина, по който е изписано името на марката.

Разгледайте опаковката щателно и не подминавайте съмнителна петна, правописни грешки, размазани букви и съмнителни лога.

Баркодът на кутията трябва да бъде абсолютно идентичен с този на бутилката с парфюм и трябва да се намира на дъното на кутия.

Малко по-сложен е въпросът с дизайна на шишенцето и капачката, който изисква добре запознато око, което да разпознае различията в дизайна, формата и размера. Капачката трябва да пасва идеално и да се затваря и отваря с известна лекота.

Най-бързият начин да разпознаете имитация е като пръснете от течността върху прозорец или стъкло. Фалшивите ароматни течности имат особена, по-мазна структура.

Това може да се провери и на кожа, на която можете да определите и аромата на парфюма – ако е твърде силен и носи по-скоро мирис на спирт, трябва да ви бъде ясно, че няма нищо общо с оригинала. Да не говорим, че марковите парфюми имат свойството да освобождават нови и нови нюанси на аромата през целия ден (върхови нотки, средни нотки и основни нотки), докато за имитацията това е практически невъзможно.

Ако имате чувствителна кожа ще разпознаете фалшивия парфюм лесно – ще получите сърбеж, зачервяване и подуване на третираното място.

Имитациите са продават най-често по интернет, чрез дистрибутори, в обикновените супермаркети и разбира се на улицата.