Автор
Woman.bg

Забрана за продажба на газирани напитки в големи опаковки

Градската управа на Ню Йорк реши да наложи частична забрана върху продажбата на газирани напитки в опаковки от повече от половин литър, която ще се прилага в ресторантите, стадионите и киносалоните. Идеята бе лансирана от кмета Майкъл Блумбърг в рамките на борбата със затлъстяването.

Мярката, която може да бъде оспорена в съда от големите производители, ще влезе в сила след шест месеца - на 12 март.

Големината на газираните напитки в заведенията за бързо хранене и ресторантите, както и на обществени места като стадиони, например, няма да може да надвишава 470 милилитра.

Същевременно, забраната няма да се прилага в супермаркетите и хранителните магазини, където нюйоркчани ще могат да си купуват газирани напитки, често по-евтини от водата, в бутилки формат XXL. Забраната не засяга напитките и подсладителите, които заменят захарта, както и плодовите сокове.



Седемдесетгодишният Майкъл Блумбърг редовно е обвиняван от противниците си, че е обсебен от здравните въпроси и нарушава свободата на гражданите в тази област.

"Градската управа прави голяма крачка за намаляване на затлъстяването", заяви кметът след гласуването на мярката.

Според кметството, около 6 000 нюйоркчани умират годишно заради здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Един от всеки осем страда от диабет.

Над половината от жителите на града (58%) са затлъстели или са със свръхтегло, а този проблем засяга и около 40% от децата в обществените училища.

В края на миналата година кметството публикува изследване, което показва, че ако се пият 600 милилитра газирани напитки дневно, това се равнява на консумацията на 22 кг захар на година.

В началото на юни, след съобщението за ограничението на газираните напитки, Центърът за свобода на потребителите плати цяла рекламна страница в "Ню Йорк Таймс", на която бе изобразен кметът в рокля и с шал, а отдолу имаше надпис: "Нюйоркчани имат нужда от кмет, а не от бавачка".

Майкъл Блумбърг бе инициатор на забраната за пушене в баровете и ресторантите през 2003 г. - решение, което бе нашироко приложено и на други места, а миналата година се разпростря и върху нюйоркските паркове и плажове. /АФП