Не се храним правилно

Многото пържена храна или тестени закуски, с лекота могат да доведат до запек. Пърженото е доста тежка храна за организма. Когато похапваме нещо такова, задължително трябва да пием много вода и да хапваме плодове и зеленчуци. Трябва да избягваме пържената храна вечер, защото ще нарушим спокойствието на организма си и няма да имаме спокоен сън. Трябва да се наблегне на храната, която е приготвена чрез варене, на скара или на фурна. Тя е много по-полезна и здравословна, и в резултат на по-малкото време за готвене, голяма част от полезните съставки се запазват и стигат до организма. Трябва да се храним по-често, но по малко, и внимателно да подбираме храната си.

Не включваме в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци

Освен, че са изключително полезни и хранителни, те имат и диуретично действие, което се дължи най-вече на многото фибри, които съдържат. Плодовете и зеленчуците са пълни с витамини, които заздравяват организма ни. Имат много влакини, които спомагат за по-правилното придвижване на отпадните вещества през червата.

Всеки знае, че плодовете ( крушите сливите, динята и много други ) и зеленчуците имат слабително действие. Те помагат успешно при запек.



Водим заседнал начин на живот

Седенето по цял ден на бюрото или пред компютъра, е предпоставка за появата на запека. Това се дължи на липсата на каквото и да било физическо натоварване. Липсата на движения се отразява лошо като цяло на организма. Освен, че е застрашен от появата на запек, той започва да складира и приетата храна като запас, защото примерно днес не е изгорил достатъчно енергия, за която да изразходи приетата храна. Задължително условие е ако искаме да се разделим със запека е да правим или ежедневно упражнения, или просто да се движим повече ( дори и само като се разхождаме, това пак води до изразходване на енергия).

Не пием достатъчно вода

Водата е лек за тялото и душата. Тя помага едновременно и на физиката и на психиката. Необходима е за всеки процес, който се случва в нашия организъм. Ето защо, задължително на ден трябва да пием най-малко 1 литър вода. Тя е мощно средство за борба със запека. Тя осигурява смазката на червата, за да могат те да придвижват остатъците от храната. Когато червата се налага да изсмукват вода от тези отпадни вещества, тогава именно се появява запека, защото няма достатъчно влажна среда за преминаването на отпадната храна по пътя й от стомаха, през червата до ануса. За да нямате запек или поне за да намалите предпоставките за появата му задължително пийте вода.

Спазването на тези няколко елементарни правила, значително ще намали предпоставките за появата на запек.