Автор
Woman.bg

Травмите, които постоянно нанасяме на косата си

Миете косата си всеки ден

Със сигурност усещането за свежест ви кара да се чувствате добре, но шампоанът върху кичурите и кожата на главата ви често ги лишава от естествените им защитни масла и силно ги изсушава. Поддържайте добър баланс като заменяте шампоана си с балсам – един ден миете с шампоан, следващия с малко балсам, който избягвайте да втривате в корените.

Сушите се на най-силната степен

Ненужно е да увеличавате сешоара до най-висока степен, защото така „изпържвате” и обезформяте кичурите ви. Използвайте опциите „топло” или „хладко” и отделяйте съвсем малко време да сушите косата си съвсем отблизо.



Решите косата, докато е още мокра

Докато косата ви не е около 80% суха не може наистина да оформите линията й. Поради тази причина, ресането преди това е загуба на време, пък и ще накъса мокрите, заплетени кичури.

Смесвате спрейове за коса и маша

Сещате ли се какво се чува, след като напръскате кичурите си и започнете да ги къдрите с маша или да ги изправяте с преса? Това е звукът на косата ви, която буквално се пържи. Що се отнася до досега с топлината, алкохолът в спрейовете за коса директно я изгаря. Вместо това използвайте продукти за защита от топлинна обработка, които ще запазят формата на прическата ви и ще я защитят доколкото е възможно от уредите, с които я третирате.



Прекалявате с хидратацията

Всички искаме изкусителни коси. За това, продуктите които твърдят, че са супер хидратиращи неоспоримо ни привличат. Но ако ги използвате в големи количества ще си докарате безжизнени, изтощени кичури. Нанасяйте малко количество балсам всяка сутрин, като обръщате специално внимание на краищата, тъй като те са най-старата и увредена част от косата ви.

Пре-боядисвате, за да покриете корените

Става въпрос за онези случаи когато корените ви са израснали и искате да ги освежите. Много жени съзнателно допускат грешката да боядисват за целта цялата си коса. Това е ненужен шок за косата ви!Нанасяйте боя само в корените (следвайки същите инструкции за боядисване). По този начин не рискувате да изтощите косата си прекалено много от често боядисване.

Не махате редовно цъфтящите краища

Тъй като те са основни за формата на цялата прическа, може да изчакате до следващия час при фризьора, за да се отървете от тях. Експертите в областта препоръчват това да се прави поне веднъж на три седмици за добро оформяне на линията на косата.