За хората, които прекарват спокойни часове в сън е трудно обяснимо, че други стават през нощта с една единствена цел – да се хранят.

Едва ли подозирате за съществуването на синдрома на нощното хранете (Night Eating Syndrome – NES).

Американският психиатър Алберт Стукард за пръв път използва термина през 1955 година. Страдащите от синдрома на нощното хранене нямат апетит през деня, но наваксват с тежки пристъпи на глад през нощта.

Те поглъщат огромни количества храна (предимно вредна), преяждат и след това изпитват чувство за вина. В резултат изпадат в чести депресивни състояния и занемаряват външния си вид. Хормоналният ритъм е нарушен, биологичният часовник също излиза от ритъм и обмяната на веществата се забавя.



Статистиката сочи, че страдащите от NES обикновено са с наднормено тегло и ниска самооценка.

Този вреден навик може да ги направят податливи на две от най-често срещаните хранителни капани: диета последвана отново от склонност към нощно хранене.

Ако пропускате хранения, приемайки кофеин и други стимуланти през целия ден, през нощта ще бъдете уморени и гладни. Ключът към избягването на тези капани е да не се пропускат хранения.

Хранете се през 3-4 часа не пропускайте следобедната закуска - тя е от ключово значение за контрола на хранете през следващите часове, докато не си легнете.



Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишната мастна тъкан.

Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си, особено във втората половина на деня. Сутрин може да си позволявате и нещо по-калорично с по-висок гликемичен индекс.

Имайте предвид, че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс.

Няколко хитринки за отказване на среднощно похапване:

- Измийте зъбите си веднага след вечеря, а не чак преди лягане. Това често предизвиква асоциацията, че когато измием зъбите си, сме приключили вече с храненето;

- Не си позволявайте да вечеряте апетитни и пикантни ястия – те увеличават апетита и контролирането изисква повече воля и усилия;

- Преди лягане заредете стомаха си с течности. Те ще притъпят чувството на глад;

- Ако смятате въпреки всичко, че гладът е станал непоносим, отделете време и вложете усилия във физическо натоварване или разходка – обикновено след тренировка апетитът намалява;

- Не дръжте вкъщи или на видно място висококалорични храни или такива, които се опитвате да избягвате, за да не се изкушавате излишно;

- Поддържайте настроението си добро, защото е общоизвестно, че хората в лошо настроение или в депресия по-често прибягват до излишни похапвания по различно време на денонощието.

- Лека закуска преди сън - две-три ихапки месо с резен лимон могат да ви помогнат да се справите с глада, като едновременно с това намалят нощния катаболизъм и съдействат за полезни процеси, като активизиране на растежния хормон.