Много скоро детето ви ще трябва да се отдаде изцяло на ученето. За да не се превърне срещата с домашните в стрес за него, необходимо е да му създадете удобна, но при това и стимулираща работна обстановка.

Ще ви дадем няколко препоръки, с чиято помощ да постигнете това.

Продължение…


Осветление

Избирайки място за ъгъла за домашни, помнете, че светлината трябва да идва отляво. Тогава дясната ръка няма да хвърля сянка върху страницата на тетрадката или учебника. Ако обаче чедото ви пише с лявата ръка, всичко трябва да е точно наобратно. Поставете бюрото встрани от прозореца, така че детето да седи с гръб към стената, а не с лице към нея.

За работа в тъмните часове на денонощието непременно трябва да има лампа. Оптималният вариант е 60-ватова крушка, покрита с матов абажур, която да стои пак от лявата страна. При това гледайте вечер тази част от стаята да не се намира в полумрак – контрастът в светлината може да доведе до влошаване на зрението на детето. Най-добре ще е да се откажете от горното осветление и да оставите няколко странични лампи, с които да постигнете разсеяна светлина.

Работното пространство

Първо обърнете внимание на повърхността на масата. На нея непременно трябва да има подложка за учебници (под ъгъл 30-40 градуса), както и чаша за химикалки, моливи и флумастери. На стената до бюрото можете да закачите нагледни пособия, календар или седмичната училищна програма. Освен това е препоръчително да оставите наблизо и часовник, за да може детето да си прави 10-минутна почивка на всеки час учене.

Второ – помислете къде ще си държи нещата вашият първокласник. На горния плот не бива да има нищо излишно, затова всеки предмет трябва да си има точно определено място в зависимост от това доколко често се използва. Най-необходимото – тетрадките и учебниците – поместете в шкаф с чекмеджета, който да стои под масата или до нея. Така на детето няма да му се налага постоянно да става, за да вземе нещо. За да го улесните още повече, можете да маркирате всяко чекмедже с бележка, която да посочва какво има вътре.

За речниците, справочниците и другите книги монтирайте специален рафт, който да е на удобна за детето височина. Но не си мислете, че в този „академичен“ ъгъл ще има само училищни помагала – детето ви непременно ще донесе там различни скъпи на сърцето му дреболии. Предвидете място и за тях, но гледайте да не е прекалено близо до работното пространство, за да не разсейва ученика.

Ако ученикът има самостоятелна стая, автоматично изниква въпросът дали е необходимо зоната за учене да се отделя от останалото пространство. От психологическа гледна точка не е препоръчително да създавате „барикади“ - те само ще потискат детето. Но не бива и да смесвате зоната за игри със зоната за учене, иначе първокласникът ще има пред очите си твърде много изкушения. Как да се съсредоточи върху учебниците, ако на една ръка разстояние са любимите му играчки и кукли? Добър вариант може да е лек параван или перде, тази ефирна преграда няма да потиска детето, но ще му помогне да не се разсейва. Същата част на стаята е добре да декорирате в спокойни цветове.

Жълтото и кафявото например повишават мозъчната активност и концентрацията.

При оформянето на зоната за учене трябва да имате предвид не само възрастта, но и пола на детето. Според психолозите момчетата имат нужда от по-ярко осветление, иначе бързо се уморяват и губят интерес. Освен това за комфортна работа им трябва повече пространство. Момичетата пък обръщат повече внимание на тактилните усещания, затова се погрижете бюрото и столът да са приятни на допир.

Не е лесна работа да се създаде „първият кабинет“ на младия гений. Не забравяйте, че колкото по-удобно е мястото, толкова по-висок успех ще има детето ви в училище. А впоследствие и в кариерата!