Всеки един нов сезон си подновяваме гардероба, често пробваме нов имидж за външния си вид... Но интериорът вкъщи сякаш остава забравен в същото състояние, в което е бил преди години. А можете да го обновите и преобразите без да правите скъпи и трудоемки ремонти!

Пробвайте някои от предложените по-долу дизайнерски идеи – така лесно ще постигнете впечатляващи резултати, ползвайки подръчни средства.

Декоративна стъклена кашпа

Една вечнозелена композиция, поставена в стъклен съд, ще освежи интериора на хола или спалнята ви.

Подходящо място за нея ще е просторен рафт или масичка. Необходими материали – стъклени вази с различни размери, подходяща за растенията почва, дървесни въглища, едър пясък, чакъл, парчета керамика, керамзит за дренаж и кактуси и фикуси.

1. Първо подгответе основата с дренаж на стъкленото дъно – слой чакъл парчета керамика, обърнати с изпъкналата страна нагоре. После добавете керамзита, въглищата и едрия пясък.

2. Напълнете съдовете с почва и посадете в нея растенията.

Топиарий от цветя

Топиарият представлява композиция от различни материали във формата на кълбо. За основа можете да ползвате живи цветя и листа, панделки, зърна, кафе, камъни и пясък.

Предлагаме ви да направите като за начало топиарий от рози – за целта ще ви трябва цветарска гъба, цветя, панделки и стъклена ваза. Композицията се създава за броени минути, но ще ви радва с красотата си дълги дни.

1. Можете да ползвате живи или изкуствени цветя. Ако обаче са живи, трябва предварително да намокрите гъбата.

2. Отделете цветовете и ги подредете по гъбата ред по ред, образувайки кълбо.

3. Сложете кълбото във ваза, поставено на дълго краче. Крачето може да се украси с панделка. Такъв топиарий ще стои чудесно на холната ви масичка.

Декупаж на шкафа

Не бързайте да изхвърляте старите мебели. Всяка една от тях може да бъде преобразена само за няколко часа. Направете например от скучния си и еднообразен шкаф истинска дизайнерска мечта. Необходими материали – грунд, четки, плакат, лепило, дръжки за чекмеджетата, ножица, пирони и линийка.

1. Подгответе повърхностите – свалете дръжките и нанесете слой грунд.

2. Измерете прецизно шкафа, като не забравяте и краката. Измерете и предната повърхност на чекмеджетата и нанесете резултатите на плаката.

3. Изрежете декоративните елементи за украсяване на шкафа.

4. Извадете чекмеджетата и налепете на предната им част декоративна хартия.

5. С помощта на лепило оформете всички външни елементи на шкафа и декорирайте краката.

6. Стикованията и неравните ъгли се подрязват с макетен нож.

7. С помощта на пирон направете дупки за новите декоративни дръжки, които ще завиете на финала.

Нощна лампа с надпис

Това ще е чудесен аксесоар за детската стая, а може да бъде и приятен подарък за двойка влюбени. Всичко зависи от фантазията ви – надписът може да гласи „Лека нощ“ или „Обичам те“. Необходими материали – дървена рамка, едноцветен плат, телбод или кабърчета, акрилови боли, четка, стандартна фасунга с кабел, превключвател и щепсел, крушка.

1. Първо направете надписа – най-лесно е с помощта на функция WordArt в Microsoft Word. Разпечатайте рисунката в мащаб 1 : 1.

2. Опънете плата по рамката и го закрепете от задната страна с телбода.

3. Прехвърлете разпечатания надпис на плата. Можете да ползвате индиго или да изрежете буквите и да ги очертаете с молив на плата.

4. Боядисайте плата около текста, като внимателно очертавате буквите. Нанесете няколко слоя боя, за да не пропуска светлина.

5. Сега остава само да закрепите фасунгата в рамката. Препоръчваме ви да ползвате енергоспестяваща крушка, която няма да нагрява плата.

Лампа от глина

Ако случайно сте счупили абажура на ваша лампа, не се плашете – можете да си направите лесно уникален дизайнерски абажур, който ще създаде уютна атмосфера с меката си разсеяна светлина. Необходими материали – полимерна глина, правоъгълна кутия (например голяма опаковка от сок), основа с фасунка. Полимерна глина можете да купите във всеки един художествен магазин, можете да го замените и с други материали по ваш избор.

1. Вземете кутията и я украсете с хаотични линии и извивки полимерна глина, изстискана от тубичката.

2. След като сместа се втвърди, внимателно смачкайте кутията и я извадете от конструкцията.

3. Монтирайте абажура върху основата. Можете да го боядисате в цвят по ваш избор.

Декоративна камина

Камината е символ на домашния уют. В градските апартаменти обаче рядко можем да си позволим истинска камина, затова ви предлагаме да си направите красиво и компактно био-огнище. Необходими материали – силикон, стъклени фоторамки А4 или аквариум, резачка за стъкло, метална мрежа, камъни, метална кутия, гориво за биокамини и фитил.

1. Първата крачка е най-отговорна. Изрежете стъклото и слепете плоскостите с помощта на силикон. Оставете да изсъхне напълно, като подпрете добре стените с нещо (например книги).

2. Заемете се с металната кашпа. Колкото е по-голям аквариумът, толкова по-далеч от огъня ще са стените му. Така рискът да се пропукат ще е по-малък.

3. Изрежете металната мрежа според размерите на аквариума. Можете да ползвате и обикновена мрежа за барбекю.

4. Сложете в металната кашпа отворен буркан с гориво и го покрийте с мрежа.

5. Оформете горния слой с камъни, покривайки мрежата.

6. Натопете фитила в буркана и го запалете.

7. Изключете лампата, отворете си бутилка вино и се отпуснете пред камината.

Часовник от списания

Със сигурност имате много стари списания вкъщи, които повече никога няма да четете. Можете да направите от тях много красив стенен часовник. Това функционално украшение ще се впише отлично в интериора на кухнята, антрето или хола. Ще ви трябват 24 страници от стари списания, химикалка или молив, ножица, дълга игла, конец, два пластмасови кръга с диаметър около 10-15 см., часовников механизъм.

1. С помощта на химикалката или молива завийте на тръбички 24-те страници и закрепете краищата с лепило.

2. Всяка тръбичка се сгъва на две части в пропорция 1 : 3.

3. С помощта на игла и конец нанижете всички тръбички, пробивайки ги близо до сгъвката. Подреждайте ги така, че да се редуват къса и дълга част.

4. Пластмасовите кръгове могат да бъдат стари дискове. Фиксирайте ги с винт.

5. Монтирайте часовниковия механизъм.

Декоративни възглавнички

Шарените възглавнички могат да внесат радост и уют във всеки един дом. Разхвърляйте ги по леглата и меките мебели, сложете ги на перваза на прозореца или на люлеещия се стол на балкона. Можете също така да си поканите гости и да си направите парти на възглавници – кому са притрябвали столове? Предлагаме ви една лесно осъществима идея – ярка калъфка за възглавница от филц. Необходими материали – възглавница, филц, конци, шевна машина.

1. Измерете възглавницата, разкройте плата и ушийте калъфка.

2. За украсата й ще ви трябват 60 кръга от филц с диаметър 7 см.

3. Оформете кръговете във вид на цветя и ги фиксирайте с един шев в средата.

4. Зашийте на ръка получените цветове плътно един до друг за калъфката.

Пожелаваме ви да реализирате успешно и най-смелите си дизайнерски идеи!